Русия предложи план за решаване на кризата в Сирия

Документът предлага решение \"без победени и без победители\"

Русия предложи план за решаване на кризата в Сирия

Мирен план в седем точки за решаване на кризата в Сирия  предложи руското правителство. Документът е публикуван в навечерието на международната среща за Сирия, която ще се състои на 13 ноември в Женева.

Най-важната част от руския план е предложението сирийския президент Башар Асад временно да напусне управлението на страната и след това да бъде съставено преходно правителство. Документът предлага решение „без победени и без победители”, а експертите го сравняват с договора от Тайфа от 1989-та година, който сложи край на 14-годишната гражданска война в Ливан.

След телефонните разговори на турския президент Ердоган с Путин в сряда руските медии съобщиха, че Кремъл може да промени позицията си относно режима на Асад. Планът, който бе разпространен от медиите в Москва, на практика потвърждава тази промяна, пише БГНЕС.

До момента няма официална реакция от страна на западните държави за този план. Съветникът в руското правителство Владимир Флоров сподели, че този план не предлага всичко да се даде на победителя. БГНЕС публикува пълният текст на плана.

1. Ще има две категории въоръжена сирийска опозиция – тези, които са готови да преговарят с Асад, и тези, които ще продължат въоръжената съпротива.

2. Да се постигне прекратяване на огъня между режима на Асад и опозицията, която е готова да преговаря с него. Да се сложи край на доставките на оръжие за сирийската опозиция от външните „спонсори” .

3. Преговорите ще участват опозиционните групи и представителите на Свободната сирийска армия. Тези преговори трябва да доведат до обща амнистия и освобождаването на всички затворници. Да се създадат промени и условия за провеждане на предсрочни президентски и парламентарни избори, които да доведат до сформирането на правителство на националното помирение с участието на представители на всички групи. Конституцията на Сирия трябва да бъде променена, а пълномощията на президента ще преминат към премиера. 

4. Русия трябва да гарантира, че Асад няма да участва в следващите президентски избори лично, но може да номинира някой от семейството и от своето обкръжение.

5. Всички въоръжени опозиционни групи и проиранската милиция трябва да бъдат включени в сирийската национална армия.

6. Русия ще гарантира пълна амнистия на всички участници от редовете на въоръжените опозиционни групи, ако те са съгласни да не преследват Асад и неговото семейство.

7. Руското военно присъствие ще се запази в Сирия чрез специална резолюция на Съвета за сигурност на ООН, като гарант за изпълнението на предложеното споразумение. Флоров подчерта, че крайната цел на плана е да се сложи край на 4-годишната война, която до момента отне живота на над 250 000 души. „Русия много желае мирните преговори да доведат до напредък и ще направи всичко за постигането на политическо решение”.

Коментари: 0