Русия предупреди САЩ за нови удари в Сирия

Примирието продължава да се нарушава

Русия предупреди САЩ за нови удари в Сирия
3710 ~ 1 мин. четене

Русия може да предприеме едностранни военни действия срещу въоръжени групировки, които систематично нарушават мира в Сирия. Москва има готовност да удари още утре и иска отговор от САЩ за предложенията да се контролира режимът на тишина. За това информира генерал-лейтенант Сергей Рудской от Генералния щаб на Русия, цитиран от ТАСС.

Рудской уточни, че страната му е изпратила съответните предложения още на 25 февруари. Той смята, че руско-американските консултации в Аман, провели се на 18 март, показват, че САЩ не са готови да обсъдят предложенията за контрол върху режима на спиране на огъня в Сирия.

Не е приемливо отлагане на влизането в сила на съгласуваните правила за реагиране при нарушения на режима на спиране на огъня в Сирия“, коментира той. И добави, че всеки ден има провокации и нападения, които убиват цивилни.

САЩ има срок да отговори на Русия преди 22 март. Тогава Москва ще пристъпи към едностранно изпълнение на правилата от споразумението.

„Въоръжените сили ще бъдат използвани само ако се сдобием с надеждни доказателства за систематични нарушения от въоръжени групи, отбеляза Сергей Рудской. Той добави, че няма да се атакуват групи, които спазват примирието, както и срещу цивилното население и граждански обекти.

Подкрепи Economic.bg