Русия може да спре подаването на природен газ към Украйна

Москва може да спре и доставките на въглища за Киев

Русия може да спре подаването на природен газ към Украйна
3719 ~ 2 мин. четене

Русия  може да спре подаването на природен газ за Украйна днес или утре, тъй като украинската страна не е предплатила за газовите доставки на "Газпром". Това заяви руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от Ройтерс.

Вчера ръководителят на "Нафтогаз" Андрей Коболев съобщи на своята страница във Facebook, че Украйна е в състояние да оцелее без руски газ няколко зими подред, предава ТАСС.

Министър на енергетиката на Украйна Владимир Демчишин заяви, че не вижда необходимост за авансово плащане към "Газпром" за доставките на газ до края на четвъртото тримесечие на 2015 г. Министърът заяви, че Киев разполага с достатъчно резерви от газ в своите трезори, и очаква да се намали цената на руския газ през първото тримесечие на 2016 г.

Москва може да спре и доставките на въглища за Киев, поради спирането на тока за анексирания полуостров Крим, предупреди Новак. Той обвини украинските власти в политически мотивиран саботаж, тъй като два дни след взривяването на далекопроводите все още не са възстановили електроподаването за над един милион жители на полуострова.

"Независимо от това, в краткосрочен план, тези санкции няма да имат ефект, тъй като Украйна има запаси от въглища и собствено производство", добави Новак.

Според Асоциацията на европейските оператори на подземни газови хранилища (GSE), обемът на газ в украинските подземни хранилища на 20 ноември възлиза на 16.583 милиарда кубически метра, което е намаление спрямо предходния ден до 0.3%. До края на октомври, Украйна е натрупала 17,1 милиарда кубически метра газ. 

В понеделник изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Георги Гегов обяви, че е получил уверение от Александър Новак, че проблемите в Украйна няма да се отразят на доставките на газ за България. Гегов посочи, че дори и по някаква причина доставките да спрат, в газохранилището в Чирен има достатъчни количества синьо гориво, пише БНР.

Подкрепи Economic.bg