Русия унищожи 870 тона забранена за внос продукция

Унищожени са 321 тона храни от животински произход

Русия унищожи 870 тона забранена за внос продукция
296 ~ 1 мин. четене
Автор: Ивайла Раденкова

Специалисти от Руската служба за ветеринарен и фитосанитарен контрол - Росселхознадзор са задържали след 6 август и унищожили 871 тона от т.нар. "санкционна продукция". Продукцията представлява забранени за внос стоки на територията на Руската федерация в отговор на наложени от западните страни санкции.

Задържани и унищожени са 550 тона растителни хранителни продукти, както и 321 тона храни от животински произход, се уточнява в съобщението, цитирано от ТАСС и БГНЕС.

Указът за унищожаване на продукти, попадащи под руското продоволствено ембарго, бе подписан от президента Владимир Путин на 29 юли. Непосредственото унищожаване на санкционна продукция започна в Русия след 6 август. Решението за въвеждане на временни ограничения върху доставките от Украйна или транзита през нейна територия на всички видове подкарантинна растителна продукция е било взето от заместник-ръководителя на "Росселхознадзор" Алексей Саурин, тъй като до 21 октомври регулаторът не е получил отговор на запитванията, отправени до украинската Държавна ветеринарна и фитосанитарна служба, както и „предвид целия комплекс от заплахи и рискове, свързани със създалата се ситуация“.

Подкрепи Economic.bg