Руската ваксина „ЭпиВакКорона“ ще е достъпна за гражданите до края на 2020 г.

Само преди дни от изследователския център се похвалиха, че 100% от доброволците са развили антитела срещу коронавируса след прилагането ѝ

Руската ваксина „ЭпиВакКорона“ ще е достъпна за гражданите до края на 2020 г.

Снимка: Pixabay

3173 ~ 1 мин. четене

Коронавирусната ваксина „ЭпиВакКорона“, разработена от „Вектор“ център, ще влезе в гражданско обращение до края на тази година, съобщи руският регулатор „Росспотребнадзор“.

Към днешна дата са произведени 25 хиляди дози, а до края на годината ще бъдат произведени общо 50 хиляди дози, пише ТАСС, цитирайки пресслужбата.

Център "Вектор" на 24 юли получи разрешение от Министерството на здравеопазването на Руската федерация за провеждане на клинични изпитвания на ваксината върху доброволци. Те приключиха на 30 септември. На 14 октомври руският президент Владимир Путин обяви, че ваксината на "Вектор" е получила разрешение за употреба. На 16 ноември Министерството на здравеопазването издава разрешение на центъра за провеждане на изследвания след регистрация на доброволци на възраст над 60 години, а на 18 ноември - за опити върху 3 хиляди доброволци.

Само преди дни от изследователския център се похвалиха, че 100% от доброволците са развили антитела срещу коронавируса след прилагането на ваксината „ЭпиВакКорона“.

Подкрепи Economic.bg