Руската ваксина Sputnik V е с 91.6% ефективност

Резултатите са публикувани пет месеца, след като страната одобри ваксината и започна да я прилага

Руската ваксина Sputnik V е с 91.6% ефективност

Снимка: БТА

1240 ~ 1 мин. четене

Руската ваксина Sputnik V срещу коронавирус е с 91.6% ефективност, установи междинен анализ на данните от Фаза 3. Резултатите идват пет месеца, след като страната одобри препарата за употреба и започна да го прилага на хората. Проучването беше публикувано в авторитетното медицинско издание „The Lancet“.

Д-р Джулиан Танг, консултант вирусолог от британския университет в Лестър, споделя пред Business Insider, че изпитанията на ваксината са се провеждали само върху хора, които са проявили симптоми на COVID-19. „Необходими са допълнителни изследвания, за да се разбере ефективността при асимптоматичен COVID-19 и предаването му“, каза Танг.

Проследяването на участниците в изпитанията е продължило 48 дни, след като са получили и двете дози от ваксината.

Русия одобри Sputnik V през август 2020 г., ставайки първата държава в света, която дала зелена светлина на ваксина срещу коронавирус.

Одобрението дойде преди фармацевтичният продукт да е преминал през изпитания от Фаза 3. А те се считат за съществено важни за гарантирането на безопасността на препарата, тъй като могат да разкрият евентуални по-редки странични ефекти.

Според доктор Танг получените резултати до известна степен оправдават Русия за това, че е започнала масова ваксинация преди изпитанията от Фаза 3. Той добави, че макар руската стратегия да е подложена на критика, други страни също са направили „компромиси“ при одобрението. За пример дава Обединеното кралство, където правителството реши да забави поставянето на втора доза, за да може по-голям процент от хора да получат ваксина. Освен това страната одобри и продукт за прилагане на хора над 55-годишна възраст без да има достатъчно проучвания за ефекта.

Подкрепи Economic.bg