Руски космически модул се скачи успешно с Международната космическа станция

Модулът Nauka всъщност представлява изследователска лаборатория

Руски космически модул се скачи успешно с Международната космическа станция

Снимка: Роскосмос

488 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Русия подобри възможностите си за космически изследвания на Международната космическа станция, след като новият й модул Nauka, предназначен да служи като изследователска лаборатория, бе успешно скачен с МКС, съобщава Reuters.

Живо включване от руската космическа агенция „Роскосмос“ показа, че многофункционалната лаборатория, кръстена на руската дума за „наука“, се свързва успешно с МКС няколко минути по-късно от планираното. Според данни и доклади от екипажа на МКС, бордовите системи на станцията и модулът Nauka работят нормално.

„Има контакт“, написа шефът на „Роскосмос“ Дмитрий Рогозин в Twitter няколко минути след скачването.

След дълго отлагане Русия изстреля модула от космодрума Байконур в Казахстан с ракетата „Протон-М“ на 21 юли. Модулът трябваше да бъде изстрелят още през 2007 г., но пътуването до МКС беше отлагано многократно заради технически проблеми.

Многофункционалната лаборатория е конструирана за изпълнение на руската програма за научни изследвания и експерименти. След успешното скачване, Русия ще получи допълнително пространство за работни места, съхранение на хранителни продукти, оборудване за вода и кислород.

Подкрепи Economic.bg