Руският Forbes избра бизнесмен на годината

През 2017 г. той инвестира в чуждестранни компании рекордни за руските бизнесмени суми

Руският Forbes избра бизнесмен на годината

Руското списание Forbes избра Михаил Фридман за бизнесмен на годината. Той е основател на „Алфа-Груп“ и най-големият акционер в люксембургското дружество LetterOne. Това е първият предприемач, който редакцията избира  за бизнесмен на годината два пъти.

Според изданието, през 2017 г. Фридман инвестира в чуждестранни компании рекордни за руските бизнесмени суми - повече от 5 млрд. долара. LetterOne направи две големи сделки: придоби британската здравна хранителна верига Holland & Barrett за 1.7 млрд. паунда и инвестира 3 млрд. долара във фонд, който купи две американски компании - медицинския Parexel за 4.5 млрд. долара и BakeMark, един от лидерите на пазара на американската хлебопекарна промишленост.

Forbes отбелязва, че в Русия сред най-големите активи във Фридман са Алфа Банк, X5 Retail Group и ПАО „Вымпелком" (част от глобалния VEON), а тези активи представляват по-малко от половината състояние на бизнесмена. Изданието отбелязва, че на фона на проблемите на много частни банки прогнозната печалба на Алфа Банк тази година по международните стандарти ще бъде по-висока от миналата година (527 млн. долара). В допълнение, X5 Retail Group догонва по пазарна капитализация лидера на пазара – мрежата „Магнит“, а от началото на годината акциите на X5 се увеличават с почти 20%.

Коментари: 0