Руският петролен сектор се готви за най-голямата данъчна реформа

Победителят от промените ще е руският бюджет, а губещите са потребителите, предимно онези от Евразийския икономически съюз

Руският петролен сектор се готви за най-голямата данъчна реформа
888 ~ 3 мин. четене

Русия, която е един от трите най-големи производители на суров петрол в света, подготвя най-радикалната реформа в петролния сектор от 1999 г. насам. Промените трябва да позволят на руските производители на петролни продукти да изнасят суровината без да плащат мито.

Реформата трябва да осигури средства за многомилиардния план на президента Владимир Путин за съживяване на застоялата икономика.

Какви ще са данъчните промени? 

От началото на следващата година Русия постепенно ще намали експортните мита върху суровините и петролните продукти, докато бъдат напълно премахнати през 2024 г. В същото време тя ще повиши таксите за добив на петрол, за да се запази фискалната тежест за износителите.

За рафинериите данъчната реформа може да бъде по-болезнена, тъй като повишава цената на всеки барел, който обработват. За да ограничи загубите и да предотврати растежа на цените на горивата, правителството ще предложи данъчни облекчения за няколко вида рафинерии - сибирските, които са далеч от големите пристанища, както и тези, които са инвестирали най-малко 950 млн. долара между 2016 и 2024 г.

Правителството ще предостави помощ и на рафинериите, в които високооктановото гориво е най-малко 10% от общата продукция, както и на дъщерни дружества на производителите на петрол, които са обект на международни санкции. Това означава, че всички големи руски петролни компании ще получат данъчни облекчения за своите рафинерии.

Ще изнася ли повече петрол Русия, след като бъде освободена от мита?

През изминалото десетилетие Русия е продала почти половината си петролна продукция в чужбина, като за 2017 г. износът възлиза 257 млн. тона (5.16 млн. барела на ден), показват данните на Министерство на енергетиката. "Този дял е малко вероятно да се промени в резултат на данъчната реформа, дори ако има спад на печалбите на рафинерии, които не получат облекчение", смята зам.-ръководителя на министерството Павел Сорокин. Той изчислява, че тези рафинерии заедно обработват между 15 и 17 млн. тона годишно и повечето от тях няма да намалят производството си.

Ако международните цени на петрола нараснат с повече от 15% за един месец, ще е по-атрактивно за големите руски производители да продават в чужбина. Проектозаконът позволява възстановяването на експортните мита както за суров петрол, така и за петролни продукти.

Защо данъчната система трябва да се промени сега?

Петролът, който заедно с природния газ е основният източник на приходи в бюджета на Русия, ще добави около 1 трлн. рубли към държавната хазна през следващите шест години благодарение на данъчната реформа, изчисляват от Министерство на финансите.

Това е привлекателна перспектива за правителството да започне милиардният план за да съживяване на икономиката. Реформата на данъка върху нефта е само част от пъзела, който също включва увеличаване на ДДС (от 18 на 20% бел. ред.) и увеличаване на пенсионната възраст.

Кой печели и кой губи?

"Победителят е руският бюджет, а губещите са потребителите, предимно онези от Евразийския икономически съюз, които ще плащат повече за руския суров петрол и петролните продукти", каза Александър Бургански, базиран в Лондон анализатор на нефт в Renaissance Capital.

Търговските партньори на Русия в евразийския съюз, основно Беларус и Казахстан, понастоящем получават руски суров петрол без допълнителни тежести и връщат експортните  такси на Русия само върху горивата, които впоследствие те преработват и препродават на други страни.

Министерството на финансите на Русия смята, че тези безмитни доставки струват на Русия около 140 милиарда рубли годишно.

За руските петролни компании ефектът от данъчните промени е до голяма степен неутрален, според Бургански, който не вижда "никакъв съществен ефект" върху приходите им от реформата.

Подкрепи Economic.bg