Руският сценарий за „Белене” може да се повтори

ЕС вероятно ще окаже натиск върху България заради проекта, а ако тя подпише договор с Москва отново ще трябва да плаща компенсации

Руският сценарий за „Белене” може да се повтори

Участието в проекта на АЕЦ „Белене” е интересно за Русия, но България рискува повече - тя се нуждае критично от проекта и ще трябва да покаже воля да го защити пред Европейския съюз. Това казва за държавната информационна агенция „Икономика днес” анализаторът в Отдела за политически изследвания в ИМЕМО при Руската академия на науките Екатерина Шумицкая.

Коментарът на експерта идва малко след срещата на Българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, която се проведе в Москва на 24-26 октомври. На събитието стана ясно, че България ще обяви процедурата за избор на инвеститор за атомната централа до края на годината и че Русия има интерес да участва в нея.

От изданието припомнят, че проектът беше започнат с участието на руската „Атомстройекспорт” и през 2000 г. тя беше избрана да построи двата блока на АЕЦ „Белене”. През 2009 г., след идването на власт на първото правителство на Бойко Борисов, проектът беше замразен, но четири години по-късно двете страни подписаха меморандум за създаването на проектна компания за строителството на „Белене” при нови условия, се казва в материала на изданието.

През 2011 г. „Атомстройекспорт” подаде съдебен иск в Международния арбитражен съд в Париж и той осъди България да изплати на руската компания обезщетение в размер на 601.6 млн. евро. Парите бяха изплатени в пълния си размер, без да се прави опит сумата да бъде намалена.

„Борисов „смени обувките”

Трудно е да се каже как ще завърши евентуалното участие на Русия в този проект, тъй като в отношенията на двете страни има и друг играч - това е Европейският съюз, припомня Екатерина Шумитская. „По-специално, под натиска на Европейската комисия Борисов отхвърли всички енергийни проекти от Руската федерация”, коментира политическият анализатор.

„Сегашната рязка смяна на тенденция на София по отношение на проектите, които самата тя замрази, се дължи на факта, че България не може да получи никакви ползи от ЕС, а напротив, остана без нищо. Бонус от реализирането на енергийни проекти сега получават Германия и Турция. В резултат на това Борисов „смени обувките” буквално във въздуха, изменяйки цялата своя енергийна политика”, се казва в коментара на руският експерт.

Защита от ЕС

„Проблемите на България в този сектор са много сериозни, тя не може да намери някой, който да участва в подобен проект без държавни гаранции. Сега България разчита на Русия. Русия също е заинтересувана от този проект, но нестабилността на българската политическата система, политиките през последните години, показват, че Москва не може да разчита на нея”, добавя Шумитская.

„Сега всичко зависи от волята на Борисов дали  може да „прокара” проекта „Белене” в Европейската комисия", отбелязва експертът.

Рискове за Русия

От изданието питат Шумитская дали участието на Русия в проекта крие някакви рискове?

Тя отговаря, че има такива, но те са незначителни. „Това в по-голяма степен е риск за България, която, подписвайки договор с Москва, ще е задължена да го защити пред ЕС или отново да го прекрати и отново да плати компенсации", смята анализаторът.

"Нашата полза от участието в „Белене” е, че Русия ще е още един източник на гориво, а този изключителен проект ще донесе допълнителни средства на бюджета ни. „Да, Европейският съюз може да започне да оказва натиск върху София и всичко зависи от българската дипломация и способността ѝ да защитава позициите си”, заключва Екатерина Шумитская.

Коментари: 0