Русофили вандалски поругаха български паметници (обновена)

Мемориалите на Васил Левски, Владимир Вазов и този в Докторската градина, станаха жертва на посегателството

Русофили вандалски поругаха български паметници (обновена)

Русофили надраскаха със спрей известни български паметници по случай Деня на победата във Втората световна война. Това се похвалиха самите извършители в социалната мрежа Facebook.

На Докторския паметник в София, този на Васил Левски в Ловеч и този на генералите Владимир и Георги Вазови в Сопот, се вижда надпис с червен спрей „Слава на СССР”. 

Вандализмът е дело на група почитатели на СССР и Русия, които съдейки по коментарите във Facebook много се гордеят с извършеното. 

„Напомнихме на цяла България кой е спечелил Втората световна война и кой ни освободи от фашистко робство! Паметникът на Левски в Ловеч го избрахме, защото и той се бореше срещу робство и не бива да забравяме! Сред докторите има много руснаци, които са дали живота си за България! Генерал Владимир Вазов научи българските воини да се бият срещу хитлеристката и фашистка паплач! Честит Ден на победата!”, пишат те в една от русофилските групи в социалната мрежа.

Новината предизвика остри реакции във Facebook. Множество потребители изразиха възмущението и гнева си от стореното.

Проверка обаче показа, че паметникът в Докторската градина е съвсем чист и по него няма доказателства да е бил изписван и почистван наскоро.

Подобни „вандалски актове” не е трудно да се направят с програми за обработка на снимки като „Фотошоп”, а е и далеч по-безопасно за извършителите, които в случай на реално подобно деяние рискуват обвинение в хулиганство.  

Коментари: 0