Ryanаir отново съкращава полети заради Covid-19

Превозвачът иска единен подход от ЕС относно ограниченията за пътуване

Ryanаir отново съкращава полети заради Covid-19

Ryanair ще намали още един на всеки пет от полетите си, насрочени за октомври, обвинявайки правителствата на Ирландия и ЕС заради „прекомерни и дефектни“ ограничения за пътуване.

Ходът се дължи на по-ранното намаление на полетите с 20% през септември и октомври, което беше обявено през август, а причината за него е спадът в резервациите и въвеждането на нови изисквания за карантина.

Бюджетният превозвач заяви, че намаляването на капацитета е необходимо поради честите, а често и в кратки срокове, промени в ограниченията за пътуване и политиките, въведени от правителствата на ЕС, които са засегнали желанието на клиентите да правят бъдещи резервации.

Сега Ryanair очаква да използва около 40% от капацитета, който е имала през октомври миналата година, в сравнение с прогнозата от 50% през август и първоначалната цел от 70%.

Ryanair заяви, че е "разочарован" от отмяната на повечето полети, но предупреди, че може да обяви още съкращения, ако ограниченията за пътуване се разраснат.

„Въпреки че все още е твърде рано да се вземат окончателни решения по зимния ни график (от ноември до март), ако настоящите тенденции и лошото управление на правителствата на ЕС относно връщането на въздушните пътувания и нормалната икономическа дейност продължат, тогава може да се наложи подобно намаляване на капацитета в зимния период“, каза говорител на Ryanair.

Авиокомпанията призовава ЕС да въведе координиран подход към ограниченията за пътуване, при условие че броят на случаите на коронавирус в дадена държава остане под определен праг.

Коментари: 0