Ryanair очаква по-малка печалба заради стачките и цените на горивата

Нискотарифната авиокомпания ще намали зимния си капацитет, за да се справи с проблемите

Ryanair очаква по-малка печалба заради стачките и цените на горивата
Нискотарифната авиокомпания Ryanair намали прогнозите си за годишна печалба с 10% заради стачките, разходите за компенсация и високите цени на горивото. Ирландската компания предупреди, че тенденцията може да продължи, защото стачките на персонала водят и до по-нисък трафик и ниски цени на билетите, както и в усилване на недоверието на клиентите.

Прогнозите на компанията по-рано бяха за 1,25 – 1,35 млрд. евро за фискалната година, които в петък паднаха до 1,10 – 1.20 млрд. евро. По думите на главния изпълнителен директор Майкъл О‘Лийъри, двете стачки в пет държави това лято са се отразили отрицателно в броя на пътниците и от там и на прогнозата за печалба.

Решението на компанията за справяне с трудностите е намаляване на зимния и капацитет. В изявление, публикувано на сайта им се казва, че са изготвени съкращения за зимния сезон, влизащи в сила от 5 ноември. Ирландската авиокомпания затваря две бази в Германия – в Айндховен и Бремен, а в Нидерхайн броят на самолетите ще бъде намален от 5 на 3.

На 28 септември стачка на персонала в компанията в шест европейски страни доведе до отменянето на 250 полета. Засегнати бяха над 40 хил. пътници. Ирландската компания заяви наскоро, че е постигнала значителен напредък през последните седмици в преговорите с всички държави. Но според представител на Международната федерация на транспортните работници (ITF) Ryanair не можете да твърди, че преговорите вървят добре, когато работници в шест държави решат да предприемат едновременни стачни действия.
Коментари: 0