С 8 млн. лв. преобразяват площада пред Централна гара в София

Ще има видеостена за селфита, зони за отдих, фонтани и търговски обекти

С 8 млн. лв. преобразяват площада пред Централна гара в София

Догодина площадът пред Централна гара ще бъде преобразен. Ще бъдат изградени зони за отдих, фонтани, водна стена и търговски обекти. Освен това, ще бъде направена видеостена, която може да се ползва за групови селфита и пространството ще бъде изпълнено със зеленина.

Това са част от идеите за нова визия на пространството от 22 дка в предпроектното проучване на общинското дружество “Пазари Възраждане”. След 6-месечно проучване и анкети с граждани са избрани точно тези варианти за площада.

Дневно там минават по 20 000 души. Данните от анкетите сочат, че гражданите на София искат мястото да е по-чисто, с повече зеленина, достъпно за хора с увреждания и майки с колички и с повече охрана. Сред търговските обекти, които искат да има, са будки за вестници, кафенета, заведения за хранене, супермаркет и артмагазини. Други екстри, които биха използвали са обущар, шивач, банка, инфоцентър и офис за плащане на сметки.

“Така стигнахме до идеята да разделим пространството на зони за отдих, хранене, развлечения, спорт и търговска част. Магазините ще са двойно по-малко от сегашните”, обясни шефът на “Пазари Възраждане” Николай Георгиев. Сред идеите е да има пейки със зарядни станции за мобилни телефони, ескалатор към спирката на бул. “М. Луиза” и частично покриване на площада, пише Труд. Председателят на Столичен общински съвет прогнозира, че ремонтът ще струва между 8 и 10 млн. лв. Той трябва да започне догодина.

Общинското дружество ще кандидатства за финансиране по програма “Джесика”, обясни зам.-шефът на СОС Николай Стойнев. “Ще дадем нов живот на мястото, както направихме с Женския пазар, след като го обновихме”, допълни шефката на съвета на директорите на “Пазари Възраждане” Маргарита Александрова.

Коментари: 0