С близо 9% по-малко нефт преработи „Лукойл“

Руската компания отчита и спад на добивите на петрол и газ

С близо 9% по-малко нефт преработи „Лукойл“

Снимка: Лукойл

Белчо Цанев Автор: Белчо Цанев

С 8.6% се е свила преработката на петрол в рафинериите на руската нефтена компания „Лукойл“ през първото полугодие спрямо същия период на миналата година, отчитат от холдинга.

Причините за това са както по-ниското търсене на горива и други нефтопродукти заради пандемията от коронавируса, така и заради провежданите планови ремонтни работи в някои от рафинериите на компанията. Общото количество рафиниран петрол през първото полугодие е 192.4 млн. барела (30.6 млн. тона).

Припомняме, че „Лукойл“ притежава 7 рафинерии – 4 в Русия и 3 в Европа – по една в България, Румъния и Италия, както и държи 45% от капитала на рафинерия в Нидерландия. Общият производствен капацитет на всички тези рафиниращи мощности е 532 млн. барела (84.6 млн. тона) годишно, така че през първото полугодие е бил използван едва 36.17% от него.

Добивът на петрол на „Лукойл“ също е паднал през първото полугодие – с 3.2%, до 264.04 млн. барела (41.985 млн. тона). Основната причина за това е поетият от Русия през април 2020 г. ангажимент пред разширения картел ОПЕК+ за свиване на добивите с цел връщане на петролните цени над 40 долара за барел.

С 14.7% по-малък спрямо първото полугодие на миналата година е и добивът на природен газ от компанията. Причината е по-слабото търсене от страна на Китай и Узбекистан заради пандемията и по-топлото време в началото на годината.

Коментари: 0