С година закъснение Фандъкова откри третия лъч на метрото

Вече има обявена процедура за избор на изпълнител за строежа на метрото между кв. „Хаджи Димитър“ с кв. „Левски“

С година закъснение Фандъкова откри третия лъч на метрото

Снимка: Министерство на транспорта

Първите осем метростанции от третия лъч на метрото, от бул. „Владимир Вазов“ до „Красно село“, вече работят и тяхното ползване в днешния ден е безплатно. Първоначално поставеният срок за откриването на продължението на столичното метро беше август 2019 г., след това директорът на фирмата "Метрополитен" Стоян Братоев постави нов - април-май 2020 г. Заради въведеното извънредно положение обаче срокът се удължи още веднъж - до края на август 2020 г.

И така днес, след многократно отлагания старт на третия лъч на метрото, най-накрая осемте километра от новата линия бяха открити. Официалната церемоня се състоя на станция „Медицински университет“, и в нея се включиха кметът на София Йорданка Фандъкова, министърът на транспорта и информационните технологии Росен Желязков, както и изпълнителният директор на столичния „Метрополитен“ инж. Стоян Братоев.

Това са линиите "Орлов мост", "Красно село", "Медицински университет", "НДК 2", "Св. Патриарх Евтимий", "Театрална", "Бул. България", както и "Хаджи Димитър".

Със строителството на тази част от метрото са ангажирани две обединения от фирми. Изпълнител на метростанция „Бул. България“ и станция „Красно село“ е обединение „Метро-3-2014“, съставено от „Монолит София“, „Балканстрой“ и „Балканстрой София“. 

Останалите три метростанции "Патриарх Евтимий", НДК II и "Медицински университет" се изпълняват от обединение "Метро Билд Център", от което са част "Джи Пи Груп", "Станилов" ЕООД, "Интер Про" ООД, "БИАС-М" ЕООД. "Джи Пи Груп" АД е главен изпълнител на станция „Патриарх Евтимий“ и партньор в изграждането на станция „НДК II”.

„Имам чувството, че по-хубаво не може да стане. Направили сме едно прекрасно метро. Знаете през какви трудности преминахме, но успяхме да завършим работата успешно“, каза инж. Братоев по време на откриването.

Министър Желязков също изрази благодарности към целия екип, който е участвал в израждането на линията. „Това е една добавена стойност както за пътуващите, така и за града и за всички ползващи тази инфраструктура“, каза още министърът на транспорта.

Очаква се трафикът в града да се намали с около 25%, а дневният пътникопоток се очаква да бъде около 60 000 души.

В началото на следващата година се очаква да бъдат открити и следващите четири станции от третата линия на метрото, които са от „Красно село“ до кв. „Овча купел“. Кметът на София спомена, че вече текат процедури по избор на изпълнител на продължението на линията, която е три километра и свързва кв. „Хаджи Димитър“ с кв. „Левски“.

По трасето е предвидено да има изградени три спирки.

„Днес е много важен ден за София. Изпълняваме план, заложен от преди 48 години – София да има три линии на метрото. До вчера имахме две линии, които се пресичаха, днес вече имаме метромрежа“, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Коментари: 0