С колко поскъпнаха основните стоки и услуги тази година (графики)

Очаквано автомобилните горива са първенец по поскъпване за последните девет месеца

С колко поскъпнаха основните стоки и услуги тази година (графики)

Снимка: Красимир Свраков

3686 ~ 1 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова
Висока инфлация

Годишната инфлация през септември достигна деветгодишен връх от 4.8%, а поскъпването на стоки и услуги вече е все по-осезаемо – от колонките на бензиностанциите до пекарните за хляб и хлебни изделия. Обикновено на преден план излиза средният процент на поскъпването на кошница от стоки и услуги, измервани от НСИ на годишна база, което не разкрива реалната картина на инфлацията при отделните групи.

Затова Economic.bg представя разбивка по стоки и услуги на изменението на цените от началото на 2021 г., т.е. с колко са поскъпнали основните стоки и услуги за първите девет месеца на годината. 

Според НСИ за периода средното покачване при цените на дребно е 3.5%, което е значително над очакванията на институции като Световната банка и Международния валутен фонд.

Данните на статистиката за основните стоки очаквано показват най-голям ръст при автомобилните горива. От началото на годината те са поскъпнали с 27%. Материалите за ремонт също отчитат ръст от 4%, а облеклата са поевтинели с около 4%.

Сред основните хранителни стоки няма поевтиняване, с изключение на месото, за което също се прогнозира шоков ръст на цените. Олиото е нагоре с около 17% от началото на годината, а хлябът – с около 5%. Млякото и млечните стоки са с около 3% по-високи цени през септември спрямо началото на годината. Цените на захарта и захарните изделия засега са нагоре само с около процент, както и стоките като кафе и чай.

При услугите съществено поскъпване има при услугите за ремонт и поддържане на жилище, въпреки че при тях може да се каже, че не важи ефектът на поскъпването на тока, както например е при производствата или поскъпването на горивата при пощенските услуги. Статистиката показва, че ремонтните услуги са поскъпнали с 8%, а пощенските – с около 6%.

От началото на юни, откакто влязоха в сила нови цени на електроенергията и топлоенергията, цените са съответно с 4.4 и 6.9% нагоре. Услугите по поддържане и ремонт на леки коли също поскъпват с близо 6% от началото на годината. Цените в ресторанти, барове и подобни заведения пък растат с приблизително 4%. Най-слаб ръст има в цените на лекарските и стоматологичните услуги.

Подкрепи Economic.bg