САЩ наложиха 10% вносно мито за канадския алуминий

Доналд Тръмп твърди, че така ще бъдат спасени работни места в американската индустрия

САЩ наложиха 10% вносно мито за канадския алуминий

Снимка: Unsplash

Администрацията на Доналд Тръмп ще възстанови тарифите за вноса на канадски алуминий, удряйки ключов търговски партньор само седмици след влизането в сила на знаменитото търговско споразумение на президента в Северна Америка. Канада заплаши с ответни действия, пише Bloomberg.

Тръмп обяви в четвъртък, че премахва освобождаването на Канада от 10% тарифи, които ще са в сила от 16 август. Решението идва повече от месец, след като търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър изрази загриженост относно скорошните борби на американските производители на алуминий, които заявиха, че те страдат от „прилив“ на метал от Канада, който влиза в САЩ

„Преди няколко месеца моята администрация се съгласи да премахне тези тарифи в замяна на обещание от канадското правителство, че алуминиевата му промишленост няма да наводни страната ни и да убие всички наши алуминиеви работни места, което е точно това, което направиха“, заяви Тръмп по време на реч във фабрика на Whirlpool Corp. в Охайо. Според него канадските производители на алуминий са нарушили този ангажимент.

„В отговор на американските тарифи, Канада възнамерява бързо да наложи ответни мита“, заяви вицепремиерът Кристия Фрийланд в изявление, като нарече тарифите на САЩ „неоправдани и неприемливи“.

Тръмп направи това съобщение в момент, когато социологията го нарежда зад демократа Джо Байдън на предстоящите избори и се опитва да се представи като най-подходящ за доверието на американците. Икономиката на страната е в тежка рецесия заради коронавируса.

„За да бъде силна нация, Америка трябва да бъде производствена нация и да не бъде водена от куп глупаци - това означава защита на националната ни индустриална база. Трябва да защитим нашите страхотни компании и нашите велики работници“, каза Тръмп.

Тарифите ще увеличат разходите за крайните потребители като пивоварите, заяви в телефонно интервю Джим Макгриви, президент и главен изпълнителен директор на Бирения институт. „Тарифите не връщат алуминиеви работни места, те създават по-високи разходи за крайните потребители и това не е много полезно за никого.“

Това е мнението и на Търговската камара на САЩ. „Тези тарифи ще повишат разходите за американските производители, насочени са срещу повечето американски производители на алуминий и ще предизвикат отмъщение срещу американския износ - точно както преди“, казва групата в изявление по имейл. „Призоваваме администрацията да преразгледа този ход.“

„Тарифите бяха грешен инструмент, когато бяха наложени за първи път през 2018 г. и те остават грешен инструмент сега“, казват от Канадската търговска камара. „Във време, когато нашите икономики се борят с икономическия спад заради Covid-19, тези тарифи само ще изострят прекъсванията в северноамериканските вериги за доставки.“

 „Повторното налагане на тарифите само повишава разходите за потребителите и бизнеса в САЩ по време на усилията за икономическо възстановяване“, се казва в изявление на Алуминиевата асоциация на Канада. „Тъй като няма увеличение на износа на алуминий от Канада за САЩ, всички възможности за отмъщение трябва да бъдат разгледани от Канада.“

Alcoa, най-големият американски производител на алуминий, който има пещи и в Канада, заяви, че е „разочарован“, че Тръмп е решил да възстанови тарифите.

„Работим с нашите клиенти в САЩ, за да сведем до минимум всякакви отрицателни въздействия върху интегрираната доставка на алуминий в Северна Америка“, заяви говорител на Rio Tinto Plc в имейл, като добави, че тарифите подкопават „доверието на пазара в сигурните доставки на алуминий в Северна Америка“.

Решението бе аплодирано от Century, производител, който поддържаше въвеждането на тарифите.

„Администрацията на президента помага да се осигури непрекъснатото вътрешно производство на този жизненоважен стратегически материал и да се изравнят условията за хиляди американски алуминиеви работници“, заяви изпълнителният директор Майкъл Блес в изявление по имейл.

Коментари: 0