САЩ пак ни напомниха, че „Балкански поток“ е руски проект

Според американците АЕЦ "Белене" ще бъде изпитателен полигон за остаряла руска ядрена технология

САЩ пак ни напомниха, че „Балкански поток“ е руски проект

Снимка: Министерство на енергетиката

„Балкански поток“ е продължение на „Турски поток“, а АЕЦ „Белене“ създава енергийна зависимост от Русия и парите за нея ще са грешно похарчени. Това са основните изводи от срещата на Франсис Фанън, ръководител на енергийната дипломация на САЩ, с журналисти в София. В съобщението от пресслужбата на кабинета, изпратено след срещата между енергийния министър Теменужка Петкова и Фанън, двете деликатни за страната ни теми по тези енергийни въпроси не са включени и не става ясно дали са обсъждани официално.

„Балкански поток“ е руски  

„Смятаме, че „Балкански поток“ е друго име на „Турски поток“. Разбирам, че с различното име се опитва да се направи разлика. За нас тя не съществува“, казва Фанън, цитиран от „Дневник“. Той добавя, че името на газопровода не променя факта, че Русия използва енергетиката като инструмент за изнудване.

Не знам, може да е проблем в превода, но за нас "Турски поток" и "Балкански поток" са едно и също“.

Относно санкциите, които САЩ планират срещу „Северен поток 2“ и „Турски поток“, от коментара на енергийния експерт не стана еднозначно ясно дали и тръбопроводът в България попада под тях.

Той казва, че Законът за противодействие на американските противници чрез санкции (CAATSA) е такъв тип закон, който „не задължава администрацията на САЩ да налага санкции, а постановява, че ако се установи проблем, трябва да се използват различни средства за налагането му“. По думите му налагането на санкции не е задължително, а целта на закона е да контрира зловредното руско влияние през енергетиката и в него изрично са посочени "Северен поток 2" и "Турски поток".

„През последните 3 години от приемането на CAATSA, използваме дипломатически средства Русия да промени това си поведение, но за съжаление Кремъл продължава ескалацията и се наложи държавният секретар да даде нови насоки. Искам да подчертая, че, на първо място, ние не искаме да санкционираме никого. И определено не искаме това да са наши партньори и приятели. Целта ни е да накараме другата страна да промени поведението си“.

Това не е първият подобен коментар, който идва от САЩ за продължението на линията на "Турски поток", която премиерът Бойко Борисов реши да наричаме "Балкански". В началото на тази година пред БНР заместник държавният секретар по политическите въпроси на САЩ Дейвид Хейл каза, че Съединените щати са против втората линия на газопровода „Турски поток“, предназначена за доставки на газ за Югоизточна Европа през България, тъй като я разглеждат като геостратегически проект на Русия.

АЕЦ „Белене“ е стар проект

Защо България би искала да е изпитателен полигон за остаряла руска ядрена технология?“, пита Фанън.

Според него ядрена енергетика, построена с участието на руснаци, също създава енергийна зависимост. „Говорим за сключване на брак за 50 години напред. Затова имаме геополитически притеснения и те са валидни и за други страни от района, които съм посещавал“.

Позицията на САЩ за новата ядрена цената е консистентна - търговски и технически, добавя експертът и допълва, че тя не подобрява енергийната сигурност на България. „Тя се основава на остаряла технология, която дори руснаците отказват да използват в собствената си страна“?

Коментари: 0