САЩ още повече затегнаха примката около Huawei

В Китай се надяваха, че Джо Байдън ще е по-отстъпчив спрямо технологичната компания

САЩ още повече затегнаха примката около Huawei

Снимка: БТА

2570 ~ 1 мин. четене

Администрацията на новия президент Джо Байдън измени лицензите за компаниите, искащи да продават продукти на Huawei Technologies, с което още повече затрудни възможностите на китайския играч да купува от американски доставчици. Става дума за компоненти, свързани с изработването на 5G устройства, уточнява Reuters. Ходът идва въпреки надеждите, че смяната на управляващите ще доведе до облекчаване на положението за технологичния гигант.

Промените могат да нарушат съществуващите договорки с Huawei. А действията на новата власт затвърждават твърдата линия на Вашингтон спрямо китайската технологична компания. Гигантът стана обект на остри критики и санкции от администрацията на Доналд Тръмп, по време на която бе вкаран в черния списък на САЩ заради съмнения, че оборудването му е опасно за националната сигурност.

Нито от Министерството на търговията, нито от Huawei са коментирали промените.

Първите лицензи за износ бяха предоставени от Министерството на търговията, след като компанията беше поставена в черния списък през 2019 г. Влизането в него драстично ограничи възможностите на американските фирми да продават продуктите си на Huawei. Така китайската компания остана без мобилните приложения и операционната система на Google например.

Новите условия от тази седмица затягат допълнително лицензионните политики.

През януари администрацията на Тръмп реши да откаже 116 лиценза на обща стойност 119 млрд. долара и одобри само четири на стойност 20 млн. долара, сочи документ на Министерството на търговията, видян от Reuters. Повечето от отказаните лицензи попадат в три основни категории: памет, телефони и други устройства, както и мрежови приложения.

Коментари: 0