САЩ отварят границите за ваксинирани пътници

Мярката ще важи за пътници от Китай, Индия, Великобритания и други европейски страни

САЩ отварят границите за ваксинирани пътници

Снимка: Unsplash

1180 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

От ноември САЩ отново ще допуска ваксинирани пътници от Китай, Индия, Великобритания и други европейски страни, съобщава Reuters, позовавайки се на официална информация от Белия дом. Така страната ще смекчи ограниченията, които въведе в началото на миналата година.

Белият дом ще разреши пътуването до САЩ на чужди граждани от страни, на които бе забранено да влизат в страната от началото на 2020 г. Причината е, че страната въвежда нови изисквания, коментира координаторът на Белия дом Джеф Зайънтс.

Новата мярка ще важи за международни пътници от 33 държави, влизащи на територията на САЩ по въздух. Джеф Зайънтс подчерта, че посетителите ще трябва да спазват изискванията относно проследяването на контакти и носенето на маски. Правителството тепърва ще определя подробности относно прилагането на новите правила.

Ограниченията в САЩ бяха наложени за първи път на пътници от Китай през януари 2020 г. от бившия президент Доналд Тръмп, а след това бяха разширени и за други страни.

Към настоящия момент САЩ забраняват влизането на граждани, които през последните 14 дни са били във Великобритания, 26-те държави от Европейското шенгенско пространство, Ирландия, Китай, Индия, Южна Африка, Иран и Бразилия.

Ще има изключения за деца, които все още нямат навършени години за ваксинация. Не е ясно дали новите правила ще се прилагат за пътници, преминаващи сухопътни граници на САЩ с Мексико и Канада. Авиокомпаниите лобираха сериозно пред Белия дом в продължение на месеци за премахване на ограниченията, но не успяха да свалят ограниченията навреме за тазгодишния летен туристически сезон.

Подкрепи Economic.bg