САЩ започват „чистка“ на китайски приложения

Държавният департамент разширява инициативата си „Чиста мрежа“

САЩ започват „чистка“ на китайски приложения

Снимка: БТА

Автор: Economic.bg

Администрацията на Тръмп заяви в сряда, че засилва усилията си за прочистване на „ненадеждни“ китайски приложения от американските цифрови мрежи. Също така нарече китайското приложение за кратки видеа TikTok и приложението за съобщения WeChat „значителни заплахи“.

Държавният секретар Майк Помпео заяви, че усилията на САЩ по програмата, която тя нарича „Чиста мрежа“, ще се съсредоточат върху пет области и ще включват стъпки за предотвратяване на достъпа до чувствителна информация за американски граждани и фирми от различни китайски приложения, както и от китайските телекомуникационни компании.

Съобщението на Помпео идва, след като президентът Доналд Тръмп заплаши, че ще забрани TikTok. Изключително популярното приложение за видео споделяне попадна под обстрела на американските депутати и администрацията заради притеснения за националната сигурност, на фона на засиленото напрежение между Вашингтон и Пекин.

„С компаниите майки, базирани в Китай, приложения като TikTok, WeChat и други представляват значителни заплахи за личните данни на американските граждани, да не говорим за инструменти за цензура на съдържанието на CCP (Китайската комунистическа партия)“, каза Помпео.

В интервю за държавната информационна агенция „Синхуа“ в сряда китайският външен министър Уанг Йи заяви, че САЩ „нямат право“ да създават „Чиста мрежа“ и определи действията на Вашингтон като случай на „малтретиране по учебник“.

„Всеки може ясно да види, че намерението на САЩ е да защити монополното си положение в технологиите и да ограби другите страни от правилното им на развитие“, каза Уанг.

Понастоящем TikTok е изправен пред краен срок до 15 септември или да продаде своите операции в САЩ на Microsoft Corp, или да бъде изправен пред окончателна забрана.

В навечерието на кандидатурата на Тръмп за преизбиране през ноември връзките между САЩ и Китай са на най-ниското си ниво от десетилетия. Взаимоотношенията са обтегнати заради глобалната пандемия от коронавирус, военното присъствие на Китай в Южнокитайско море, засилващия се контрол над Хонконг и действията срещу уйгурските мюсюлмани, както и огромните търговски излишъци на Пекин и технологичното съперничество.

Помпео заяви, че Съединените щати работят за предотвратяване на китайската телекомуникационна компания Huawei Technologies Co Ltd от предварително инсталиране или предоставяне на разположение за изтегляне на най-популярните американски приложения на своите телефони.

„Не искаме компаниите да бъдат съучастници в нарушенията на човешките права на Huawei или апарата за наблюдение на CCP“, каза Помпео, без да споменава конкретни американски компании.

Той заяви, че Държавният департамент ще работи с други правителствени агенции за защита на данните на американските граждани и американската интелектуална собственост, включително разработване на ваксини срещу COVID-19, като предотвратява достъпа до облачни системи, управлявани от компании като Alibaba, Baidu, China Mobile, China Telecom и Tencent.

Помпео заяви, че се присъединява към генералния прокурор Уилям Бар, министъра на отбраната Марк Еспър и изпълняващия длъжността министър на вътрешната сигурност Чад Волф, призовавайки регулатора на телекомуникациите в САЩ - Федералната комисия за съобщения, да прекрати разрешенията за China Telecom и три други компании за предоставяне на услуги в САЩ.

Той заяви, че Държавният департамент също работи, за да гарантира, че Китай не може да компрометира информацията, пренасяна по подводните кабели, които свързват САЩ с глобалния интернет.

Съединените щати отдавна лобират пред европейски и други съюзници, за да ги убедят да изключат Huawei от техните далекосъобщителни мрежи. Китайската компания отрича, че е шпионин за правителството и казва, че САЩ искат да осуетят растежа ѝ, защото никоя американска компания не предлага същата технология на конкурентна цена.

В изявление на Държавния департамент се казва, че импулсът за програмата „Чиста мрежа“ нараства и повече от 30 страни и територии вече са „чисти страни“. Той призова съюзниците на САЩ „да се присъединят към нарастващия прилив, за да защитим нашите данни от държавата за наблюдение на Комунистическата партия и други злокачествени образувания.“

Коментари: 0