Съд в Южна Корея удължи с 8 години присъдата на бившия президент

Така Пак Гън-хе се очертава да стои в затвора над 30 години

Съд в Южна Корея удължи с 8 години присъдата на бившия президент
476 ~ 1 мин. четене
Южнокорейски съд осъди бившия президент на страната Пак Гън-хе на допълнителни осем години затвор за злоупотреба с държавни фондове и нарушаване на изборното законодателство, предаде Associated Press.

Пак вече излежава една присъда от 24 години след шумен корупционен скандал, заради който бе отстранена от президентския пост миналата година. Сега тя е изправена пред перспективата да остане в затвора повече от три десетилетия.

Окръжният съд в Сеул днес я призна за виновна и я осъди на шест години затвор по още едно обвинение - причиняване на значителни загуби на държавната хазна, защото получила 3 милиарда вона (2,6 милиона долара) от шефове на Националната разузнавателна служба в президентския си мандат.

Тя обаче беше оправдана по обвиненията за подкуп, свързани с парични трансфери. Според съда не става ясно дали шефовете на разузнаването са искали или са получавали облаги за техни услуги. Отделно съдът осъди Пак на две години затвор за нарушаване на изборното законодателство чрез намеса в номинация на кандидати от нейната партия в навечерието на парламентарните избори през 2016 г.

Сега присъдата на бившия президент на Южна Корея е общо 32 години затвор, но това може да се промени и може дори присъдата да бъде увеличена в зависимост от решенията на апелативните съдилища.
Подкрепи Economic.bg