Microsoft разби очакванията на Wall Street благодарение на облака

Промените на Сатя Надела раждат все по-плодородни реколти

Microsoft разби очакванията на Wall Street благодарение на облака

Снимка: БТА

936 ~ 2 мин. четене
Тримесечните финансови резултати на Microsoft надминават прогнозите на анализаторите и определено зарадваха инвеститорите. Усилията на гиганта в сферата на облачните технологии вече дават своите плодове. В четвъртък компанията информира за ръст в приходите и печалбата си за периода април-юни благодарение именно на повечето регистрации на фирми за услугите Azure и Office 365, предава Reuters. 

Флагманът Azure Cloud регистрира ръст на приходите от 89% за периода, приключил на 30 юни. Добрите новини бяха последвани и от скок в акциите на компанията, като в следобедната търговия цената им се увеличи с 4%. 

В последно време Microsoft се радва на положителни резултати благодарение на промяната в курса си. Бизнес стратегията на гиганта започна да се модифицира през 2014 г. с встъпването в длъжност на новия изпълнителен директор Сатя Надела. Оттогава корпорацията започна да се възражда. 

Новият тип изчисления помагат на компаниите да пренасочат работния си процес към облака и така да минимизират разходите за съхранение на данни и софтуер. Според анализаторите тенденцията ще продължи да се развива. 

Откакто Сатя Надела пое руля на Microsoft акциите на компанията са се повишили със 180%. Пазарната капитализацията ѝ надминава 800 млрд. долара и това я прави един от претендентите за първата еднотрилионна компания. 

Пазарният дял на Azure достига 16% на глобалния пазар на облачна инфраструктура. Това прави продукта на Microsoft втория по големи доставчик след Amazon. 

Приходите на Microsoft от продуктовите и бизнес процеси, в това число Office 365, са нараснали с 13.1% до 9.67 млрд. долара. За сравнение очакванията бяха за 9.65 млрд. долара. 

Приходите от LinkedIn са скочили с 37% на годишна база, а тези от бизнес приложението Dynamics 365 – с 61%. Комбинацията от всички тези услуги идва да подчертае възхода на Microsoft като алтернатива на Salesforce.com. 

Като цяло приходите на компанията са нараснали със 17.5% до 30.09 млрд. долара на фона на очаквания за 29.21 млрд. долара. 

Нетният доход възлиза на 8.87 млрд. долара, или 1.14 долара за акция. За сравнение година по-рано цифрите бяха 8.07 млрд. долара и 1.03 долара за акция. 
Подкрепи Economic.bg