Само 5 града в САЩ носят 90% от ръста на високотехнологичните работни места

Изследване описва позитивите и негативите от концентрацията на работна сила в определени центрове

Само 5 града в САЩ носят 90% от ръста на високотехнологичните работни места

Снимка: Pexels

Ако работите в технологичната индустрия на САЩ, добрата новина е, че през 12-годишния период от 2005 г. до 2017 г. секторът е създал повече от 250 000 нови работни места. Лошата новина е, че 90% от тези работни места са създадени в само пет града в целите Съединени щати, съобщава Wall Street Journal. 
В доклада се добавя, че 377 други градове се борят едва за останалите 10% от тези работни места.

Информацията е от ново проучване на изследователи от Института Брукингс и Фондацията за информационни технологии и иновации. Петте града, които създават най-много технологични работни места през периода са: Сан Франциско, Сиатъл, Сан Хосе, Бостън, Сан Диего.

Сан Франциско има значителна преднина като градът, създал най-много от високотехнологичните работни места през 12-годишния период, но от четирите други града, само един, Бостън, не е на Западния бряг. И три от петте най-високотехнологични града, създаващи работни места, са в един щат - Калифорния.

И макар ръстът на технологичните работни места в Америка е добър, резултатите показват, че високотехнологичните ресурси са в процес на агломерация - икономически термин, който описва концентрацията на пула от работна сила, което от своя страна позволява бързото разпространение на нови идеи.

Докато агломерацията е добра за градовете, които я имат - като цяло е лоша за останалата част от страната, за която изследователите твърдят, че все повече изостават в икономически, трудов и дигитален разрив. 

Въпреки това има негативи дори за петте най-големи градове, казват изследователите, включително скъпи жилища, неравенство и задръстване на трафика.

Освен петте най-големи града, някои по-малки градове, включително Питсбърг; Мадисън, Уисконсин; Олбани, Ню Йорк; и Прово, Юта също се представят добре. Но други по-големи градове, включително Далас, Филаделфия, Чикаго и Лос Анджелис, са загубили до 45 000 високотехнологични работни места само за седемгодишния период между 2005 и 2012 година.
Коментари: 0