Самолетът на Honda с два рекорда за бързина

Машината може да се купи за 4,85 млн. долара

Самолетът на Honda с два рекорда за бързина

Снимка: HondaJet

5702 ~ 2 мин. четене

Малкият бизнес самолет на Honda е поставил два рекорда, съобщават от компанията. Наречен HondaJet, той получи одобрение от Федералната авиационна администрация през декември 2015 г., и по Коледа м.г. започнаха доставките му в САЩ.

Honda определя джета като най-бързия в своя клас. Единият от поставените рекорди е свързан с полет от летище Teterboro Airport в Ню Джърси до летището във Форт Лодърдейл. Разстоянието е прелетяно за 2 ч. и 51 минути. Самолетът е достигнал максимална наземна скорост от 478 мили в час и височина от 43 000 фута.


Другият рекорд е поставен между лeтищата в Бостън и Палм Бийч – 2ч. и 58 минути. В този полет максималната достигната скорост е била 486 мили в час.

Двигателите на джета са поставени над крилата, с което се постига намаляване на шума, твърдят от компанията. Освен това самолетът емитира по-малко азотен диоксид от своите конкуренти.


Машината е определена и за най-добра по горивна ефективност в своя клас, харчейки 160 галона гориво за 600 мили пробег.За други самолети от този клас разходът достига 185-200 галона.

Кокпитът е проектиран да предоставя повече пространство и видимост на пилота.


Трите 14-инчови тъчскрийн дисплея са за навигация, планиране на полета и контрол.


В кабината може да се настанят четирима човека, с опция за пета странична седалка. Самите кресла може да се плъзгат по протежение на кабината, така че да осигуряват повече пространство за краката на пасажерите.


Тъй като двигателите са над крилата, има повече място и да карго – общо 66 куб. фута.

Самолетът разполага и с удобна баня.


Цената на джета е от 4,85 млн. долара.

Подкрепи Economic.bg