Samsung стъпва сериозно на пазара на биологични лекарства

За последните 4 години компанията е инвестирала 2,74 млрд. долара в този бизнес

Samsung стъпва сериозно на пазара на биологични лекарства

В една от производствените мощности на Samsung се създава един нетипичен за производител на смартфони продукт – лекарства срещу рака, разработени от Bristol-Myers Squibb Co.

За последните 4 години компанията инвестира 2,74 млрд. долара в създаването на производствени заводи и изследователски лаборатории. Това е най-явният знак, че Samsung не иска да бъде известен само като един от топ производителите на потребителска електроника в света.

Вместо това южнокорейският конгломерат използва опита си в производството на чипове и смартфони за създаването на нов бизнес за производство на биологични лекарства за най-големите имена във фармацевтичната индустрия. Целта на Samsung е да стане най-големият производител по договори на биологични лекарства, които се правят от живи клетки, кръвни съставки и тъкани, противоположно на химикалите. Идеята е с тях да се лекуват редица заболявания – от рак до артрит, пише The Wall Street Journal.

Тази нова стъпка е и тест за Лий Дзие Юн, 47-годишният наследник на компанията. Анализатори и инвеститори са в очакване дали той ще ръководи успешно гиганта в новите му начинания, както баща си, който в момента не може да управлява заради инфаркт.

Младият Лий вижда перспектива в бизнеса с биологични лекарства и се надява той да генерира растеж за компанията, тъй като продажбите на смартфони и чипове изостават. „Виждаме големи възможности за иновации чрез съчетаването на ИТ, медицина и биология“, сподели той.

Данни на базираната в Лондон компания Evaluate предвиждат глобалните продажби на биологични лекарства да нараснат до 278 млрд. долара през 2020 г. от изчислените 184 млрд. долара за тази година. 

Коментари: 0