САЩ и Китай са възобновили търговските преговори

Това се е случило още на 1 ноември, предстои среща между Доналд Тръмп и Си Дзинпин

САЩ и Китай са възобновили търговските преговори
Въпреки че търговската война помежду им продължава да бушува, САЩ и Китай са възобновили преговорите на високо равнище за решаване на спора. Това се е случило на 1 ноември след тримесечно прекъсване на разговорите.

Информацията е била дадена от говорителят на китайското търговско министерство Гао Фън, който е уточнил, че двустранните преговори са били възобновени след разговор между американския президент Доналд Тръмп и китайския му колега Си Дзинпин, пише Reuters. Така от началото на ноември работни групи от Вашингтон и Пекин поддържат редовни връзки.

Засега Китай е върнала писмен отговор на САЩ, която е поискала всеобхватни търговски реформи в азиатската страна. Сега се очаква Тръмп да се срещне с Дзинпин на срещата на Г-20 в Аржентина в края на месеца.

САЩ бяха заявили, че няма да започнат търговски преговори, докато нямат конкретен отговор от Пекин на техните искания. Тръмп многократно обвинява Китай в кражба на интелектуална собственост, субсидиране на промишлеността, издигане на бариери за американски компании в страната, както и за големия търговски дефицит на САЩ с Китай. Американски екип, оглавяван от заместник-държавния секретар Дейвид Малпас във вторник е обсъдил търговски въпроси с китайски екип чрез видеоконферентна връзка, съобщи говорител на американското министерство на финансите.
Коментари: 0