САЩ и Куба ще преговарят за възстановяване на връзките

Днес американската делегация ще нормализира дипломатическите отношения с Хавана

САЩ и Куба ще преговарят за възстановяване на връзките

Американската делегация вече е в Куба и днес ще стартира преговорите на най-високо ниво, които целят възстановяването на дипломатическите отношения между САЩ и Хавана, като нормалните взаимоотношения между двете страни са прекъснати по времето на военните действия от студената война, съобщава Reuters.

Двудневната среща стана факт, след като президента на САЩ Барак Обама и кубинския му колега Раул Кастро обявиха на 17 декември, че са постигнали исторически пробив във връзките между двете страни, който е резултат на 18 месечни тайни преговори.

Обама е предприел мерки, които заставят САЩ да премахне икономическите санкции и 53-годишното търговско ембарго, наложено от Вашингтон срещу комунистическото управление на островната държава. В доклад за състоянието на съюза между двете държави, който е представен пред конгреса на САЩ във вторник, се казва, че „трябва да се сложи край на тази политика, която е с изтекъл срок на годност“.

Днес разговорите ще бъдат фокусирани върху проблемите с имиграцията, а по време на разговорите в четвъртък ще се засегне възстановяването на дипломатическите отношения и търговските спогодби.

Очакванията към резултатите от срещата са двете държави да очертаят конкретни дългосрочни цели и да изградят устойчива стратегия, която да ги преследва.

Основният приоритет пред кубинската страна е да постигне пълна отмяна на икономическото ембарго на Вашингтон и най-вече да поиска от САЩ да извади страната от списъка с държави, които спонсорират тероризма.

Американската делегация пък ще настоява в Куба да зачитат в по-голяма степен международните документи, касаещи правата на човека. Според американската страна Куба насърчава трафика на хора и създава предпоставки за загуба на човешки животи, в резултат на зачестилите трагедии с необезопасени плавателни съдове, с които емигрантите се предвижват към територията на САЩ.

Американската делегация ще бъде водена от Роберта Джейкъбсън, която е първи дипломат на САЩ за Латинска Америка. Помощник държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд също ще присъства на срещата, което е първото посещение на служител с подобен ранг в Куба от 38 години насам.

Коментари: 0