САЩ изключи Куба от черен списък, в Хавана изразиха задоволство

Очаква се скоро двете държави да отворят посолства в столиците си

САЩ изключи Куба от черен списък, в Хавана изразиха задоволство

След като президентът на САЩ Барак Обама обяви намерението си да извади Куба от списъка на държавите, подкрепящи тероризма, кубинското правителство изрази задоволство от този факт, съобщи във вторник кубинското МВнР.

Правителството на Куба признава за правилно решението, взето от президента на САЩ, да премахне Куба от списък, в който тя никога не би трябвало бъде включвана, се казва в декларацията.

Във вторник Обама съобщи на Конгреса за намерението си да изключи островната държава от негативния списък. Той взе решението си 3 дни след историческата си среща с кубинския лидер Раул Кастро в Панама и поредната крачка в затоплянето на отношенията между двете държави. Това е стъпка към отварянето на посолства на двете страни, съответно във Вашингтон и Хавана. Много републиканци се обявиха против изключването на Куба от черния списък.

Независимо от решението на президента Обама, САЩ продължават да се разминават във вижданията си по редица въпроси с правителството на Куба, посочи прессекретарят на Белия дом Джошуа Ърнест. Остават разногласията ни с кубинското правителство, но опасенията ни относно политиката на Куба са извън критериите, които биха възпрепятствали изключването на републиката от списъка със страните, спонсориращи тероризма, каза говорителят на държавния глава.

Куба беше включена в списъка на САЩ, изброяващ страните, подкрепящи тероризма, през 1982 г. заради подкрепата й към революционните движения в Латинска Америка и Испания.

Коментари: 0