САЩ лазят по нервите на Канада заради Huawei

Отава може да загуби достъпа си до американските разузнавателни средства

САЩ лазят по нервите на Канада заради Huawei

Снимка: БТА

1156 ~ 2 мин. четене
Високопоставен американски пратеник в понеделник е притиснал Канада относно предстоящото решение на Отава дали да разреши на китайската Huawei Technologies да участва в нейната 5G мрежа, предава Reuters. 

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп предупреди миналата година Канада, че може да загуби достъпа си до строго секретно разузнаване, освен ако не блокира използването на 5G технологиите на Huawei.  

Робърт Блеър, специалният представител на Тръмп за международната политика в областта на телекомуникациите, обсъди „важността на сигурната и надеждна телекомуникационна инфраструктура от ново поколение“, както и партньорските отношения между САЩ и Канада в сферата на отбраната, се посочва в съобщение на американското посолство.

Блеър още веднъж е подчертал, че включването на Huawei в мрежите на Канада може да застраши достъпа на страната до американското разузнаване. 

Белият дом отдавна вини Huawei, че технологиите на компанията служат за шпионаж на китайското правителство. На фона на разразилата се търговска война между Китай и САЩ офанзивата срещу азиатския гигант се засили многокатно. Вашингтон поиска от своите международни партньори по света да забранят използването на нейното оборудване и някои, като Австралия например, се вслушаха в заръката. 

Като цяло Отава държи на вече установените партньорски отношения, които местните телекоми имат с Huawei и досега не е давала знак, че би преобърнала рязко мнението си по въпроса.

Говорител на вицепремиера на Канада Кристиа Фрийланд заяви, че срещата в понеделник е „част от редовни и текущи разговори със САЩ относно националната сигурност и континенталните далекосъобщения“.

Министърът на иновациите Надийп Байнс, чиято дума е една от тези, които ще повлияят на решението на Отава, коментира миналия петък, че Канада „няма да бъде тормозена от никоя друга юрисдикция“ по този въпрос. На въпрос дали има предвид администрацията на Тръмп, той отвърна, че вероятно не е подбрал добре думите си. „Няма да бъдем повлияни от други юрисдикции“, добави след това Байнс. 
Коментари: 0