САЩ постигнаха сделка за пакета стимули за $2 трлн.

Пълният текст се очаква по-късно днес

САЩ постигнаха сделка за пакета стимули за $2 трлн.

Снимка: Wikipedia

1500 ~ 2 мин. четене
Сенаторите и администрацията на Тръмп са постигнали споразумение за мащабния законопроект за стимулиране на икономиката, който да облекчи икономическото въздействие от коронавирус епидемията, заяви рано тази сутрин официалният представител на Белия дом Ерик Юеланд.

"Имаме споразумение", каза Юеланд пред репортери след дни на преговори по пакета, който се очаква да е на стойност 2 трилиона долара, предава Ройтерс.

Очаква се лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл да говори пред сената за споразумението. Той се ангажира Сенатът да приеме законопроекта по-късно в сряда. Председателят на Камарата Нанси Пелоси каза, че Камарата може да приеме законопроекта бързо с единодушно съгласие. Съществува риск обаче някой от конгресмените да възрази, което може да доведе до необходимостта от редовно поименно гласуване.

Надеждите на законодателите са за ускорен процес за приемане на мащабния спасителен пакет, за да може той да е готов за подпис на бюрото на президента Доналд Тръмп до края на седмицата.

Текстът на пакта се очаква да бъде достъпен по-късно днес.

Новината за споразумението между Белия дом и законодателите дойде около 1.00 след полунощ местно време след 5-дневни маратонски преговори на кабинета на Тръмп с демократите и републиканците.

Очаква се пакетът да включва фонд от 500 милиарда долара за подпомагане на тежко засегнати отрасли и съпоставима сума за директни плащания в разрен на до 3000 долара за милиони американски семейства, както и 350 милиарда долара за заеми за малък бизнес, 250 милиарда долара за помощи за безработица и 75 милиарда долара за болници.

Пакетът има за цел да смекчи икономическия удар от пандемията, при която загинаха над 660 души в Съединените щати и се разболяха над 50 000, затвориха хиляди предприятия, милиони се очаква да останат без работа. За момента САЩ препоръчват 100 милиона души - близо една трета от населението - да останат у дома.

Парите, заложени в законодателството за стимулиране, надвишават разходите на правителството на САЩ за национална отбрана, научни изследвания, строителство на магистрали и други дискреционни програми.
Коментари: 0