САЩ с нови санкции срещу Иран

Те засягат единствено министъра на външните работи

САЩ с нови санкции срещу Иран

Мохамад Джавад Зариф

Снимка: БТА

504 ~ 2 мин. четене
Американското правителство наложи санкции срещу иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф в момент на засилващо се напрежение между двете страни, предадоха световните агенции. Финансовото министерство на САЩ смята, че Зариф действа от името на иранския върховен водач аятолах Али Хаменей.

"Джавад Зариф осъществява безразсъдния дневен ред на върховния водач на Иран и е главният говорител на режима по света", заяви американският финансов министър Стивън Мнучин.

Зариф, значима фигура по ядрената сделка с Иран през 2015 г., критикува американските действия и заяви, че те няма да го засегнат.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изтегли САЩ от сделката миналата година и наложи санкции, за да окаже натиск върху иранската икономика. Този ход демонтира част от наследството на президента Барак Обама и разстрои съюзниците на САЩ, които бяха страна по споразумението, което беше предназначено да ограничи пътя на Техеран до направата на ядрена бомба в замяна на облекчаване на санкциите.

Напреженията между Вашингтон и Техеран се засилиха повече през последните месеци след атаки срещу танкери в Персийския залив, за които САЩ обвиняват Иран, и свалянето от страна на Иран от американски дрон, което предизвика подготовка за американски въздушен удар, който Тръмп отмени в последния момент.

Санкциите срещу Зариф биха блокирали всякакво имущество или интереси, които той има в Съединените щати, но иранският външен министър заяви, че няма такива.

„Причината САЩ да се прицелват в мен е, че аз съм основният говорител на Иран по целия свят“, заяви Зариф в Twitter. „Истината наистина ли е толкова болезнена? Това няма ефект върху мен или семейството ми, тъй като нямам имущество или интереси извън Иран. Благодаря ви, че ме считате за такава огромна заплаха за вашия дневен ред", добавя той.

Зариф живее в САЩ от 17-годишна възраст като студент по международни отношения в Сан Франциско и Денвър, а впоследствие и като дипломат на ООН в Ню Йорк, където е ирански посланик от 2002 до 2007 г.

Администрацията на Тръмп заяви, че ще взима решение дали да се издават визи за пътуване на Зариф, включително до Организацията на обединените нации, за всеки отделен случай, като отваря възможността той да присъства на годишното Общо събрание на САЩ през септември.

Ако Зариф получи такава виза, това би позволило директни или косвени контакти на САЩ с него по време на това събиране, за което идват повечето от световните лидери в Ню Йорк и е било мястото за предишни американско-ирански контакти.
Подкрепи Economic.bg