САЩ смекчи тона към Китай за субсидирането на бизнеса

Вашингтон ще се фокусира върху други теми, по които може да постигне пробив в преговорите с Пекин

САЩ смекчи тона към Китай за субсидирането на бизнеса

Снимка: БТА

448 ~ 1 мин. четене
Американските преговарящи смекчиха исканията си към Китай да ограничи субсидирането на индустрията си като условие двете държави да постигнат търговско споразумение. На Вашингтон се наложи да смекчи тона заради остро противопоставяне от страна на Пекин, обяснили са двама източници, запознати с хода на преговорите между САЩ и Китай, пред Reuters.

Въпросът за субсидии за бизнеса е един от трънливите в преговорите между Вашингтон и Пекин, тъй като е пряко свързан с индустриалната политика на китайското правителство. Пекин предоставя субсидии и данъчни облекчения на държавните компании и на секторите, които се възприемат като стратегически за дългосрочното развитие на азиатската страна. Китайският президент Си Дзинпин през последните години дори засили ролята на държавата в икономиката.

В стремежа си да сключат търговско споразумение до месец или два, американските преговарящи се примириха, че в преговорите с Китай ще постигнат по-малко, отколкото им се иска, по темата за субсидирането на китайската индустрия. Вместо това Вашингтон премести фокуса си към теми от преговорите, по които има по-големи шансове за пробив. Такива теми например са да се сложи край на принудата американските компании, произвеждащи продукцията си в Китай, да споделят своето „ноу-хау“ с китайските фирми.

САЩ и Китай от девет месеца насам са в остър търговски спор, струващ милиарди долари и дестабилизиращ финансовите пазари и веригите за доставки. Администрацията на американския президент Доналд Тръмп наложи мита върху китайски вносни стоки на обща стойност 250 млрд. долара, за да принуди Пекин да прекрати политики, които според Вашингтон ощетяват американските компании. Китай отвърна с реципрочни санкции.
Коментари: 0