САЩ продължава да е невероятно зависим от китайските стоки

Вашингтон вече натиска Пекин да навакса с ангажимента си по търговската сделка

САЩ продължава да е невероятно зависим от китайските стоки
1200 ~ 2 мин. четене
Американският внос е на петгодишно дъно, сочат данните, публикувани днес от Министерството на търговията на САЩ и цитирани от Quartz. Но докато търговията с по-голямата част от страните намалява от март насам, американският внос от Китай се увеличава. Ръстът на американски внос от Китай вероятно е резултат от обслужването на отложеното търсене от първото тримесечие на 2020 г., когато прекъсванията във веригата на доставки бяха най-съществени.

Търговският излишък на САЩ с Китай скочи до 27.9 млрд. долара през май, от едва 12 млрд. долара през март. Това няма да направи щастлив президента на САЩ Доналд Тръмп, чиято търговска политика с Китай е насочена към намаляване на този излишък. Дори и чрез пандемия и търговска война, САЩ продължават да са невероятно зависими от китайските стоки. След падането на първото място през февруари и март, Китай отново беше на първо място за САЩ по внос през април и май.

Междувременно в понеделник Търговската камара на САЩ и над 40 търговски асоциации призоваха висшите американски и китайски служители да удвоят усилията си за прилагане на търговското споразумение - т.нар. „първа фаза“ от сделката, подписано от двете най-големи икономики в света през януари, предава Reuters.

В писмо до министъра на финансите на САЩ Стивън Мнучин, търговския представител на САЩ Робърт Лайтхайзър и вицепремиера на Китай Лю Хи, групата заяви, че е окуражена от постигнатия досега напредък, но призова за значително увеличение на китайските покупки на американски стоки и услуги в близките седмици.

Икономически спад от пандемията постави под съмнение дали Китай може да изпълни целите си за закупуване на стоки от САЩ в рамките на тазгодишната търговска сделка, признават икономисти.

Подкрепи Economic.bg