497 сътрудници съветват 240 депутати в парламента

Назначените подпомагат работата на 182-ма депутати

497 сътрудници съветват 240 депутати в парламента

Съветниците на депутатите все повече увеличават бройката си. Народните представители продължават да назначават консултанти, става ясно от публикувания на сайта на парламента списък на нещатните сътрудници.

В доклада е посочено, че броят на личните съветници е вече 329 - близо два пъти по-висок от началото на годината. Назначените подпомагат работата на 182-ма депутати. На практика, една четвърт, или 58 народни избраници, не ползват чужда експертиза освен своята. Още 70 души са регистрирани като сътрудници към осемте парламентарни групи. Други 98 сътрудничат на 17 постоянни комисии. Така броят на нещатните сътрудници към началото на юли е 497 души при 240-членен парламент, пише "Преса".

Тенденцията да се назначават бивши управленци – депутати, министри и ръководни партийни кадри, продължава, но е обогатена с наследници на именити политици.

Дъщерята на Красимир Премянов, който е бивш шеф на парламентарната група на БСП по време на управлението на Жан Виденов – Андреана, е съветник по право и данъчна политика към комисията по икономическа политика и туризъм. Синът на Мюмюн Емин, един от създателите на ДПС и бивш депутат – Ергин, е сътрудник в комисията по регионална политика. Дъщерята на сочения от МВР за мощен контрабандист Даниел Славов-Дидо Дънката дава експертни съвети на напусналия Николай Бареков депутат Георги Ковачев. Друга щерка, на шефа на групата на АБВ проф. Борислав Борисов – Владя, съветва комисията по култура и медии.

Братът на бившия финансов министър Петър Чобанов – Димитър, е сътрудник в комисията по икономическа политика. Синът на инвеститора в Студентски град Дончо Беев – Борислав, помага на зам.-председателя на ДПС Рушен Риза. Бъдещата майка на първородния син на лидера на "Атака" пък Деница Гаджева напътства медийно съпартийците си.

Коментари: 0