Саудитска Арабия и Русия може да подновят петролната ценова война

Това се очаква, когато цената на петрола достигне 50-55 долара, според експерт от S&P Global Ratings

Саудитска Арабия и Русия може да подновят петролната ценова война

Снимка: Pixabay

1432 ~ 1 мин. четене
Ценовата война между Саудитска Арабия и Русия на световния петролен пазар може да започне отново, когато цените се върнат на нивото от 50-55 долара за барел, заяви в сряда директорът на отдела на S&P Global Ratings в Русия Александър Грязнов, цитиран от ТАСС.

"В тази война беше направена пауза. И за двамата играчи, Саудитска Арабия и Русия, е неизгодно да продължат ценовата война в тази ситуация", каза експертът. "Въпреки това, когато цената се върне на 50-55 долара за барел, не бих изключил, че борбата за пазари ще продължи", добави той.

Според оценките на S&P Global Ratings, цените на петрола Brent ще бъдат на ниво от 30 долара за барел до края на 2020 г. с последващо възстановяване до 50 долара за барел през 2021 г. Експертите смятат, че те ще бъдат на ниво от 55 долара за барел през 2022 г. и по-късно.

Цените на петрола паднаха през март, след като Русия и Саудитска Арабия не успяха да договорят съкращения на производството. Бившите съюзници възнамеряват активно да увеличат производството през април. Медиите нарекоха този ход „ценова война“.

Въпреки това страните от ОПЕК+ успяха да финализират сделката за съкращения на производството на петрол за май-юни на извънредното си заседание на 12 април т.г., след като цените достигнаха отрицателни нива.
Коментари: 0