Саудитска Арабия рязко понижи цените на петрола за Европа

Намаляването на цената е срещу тенденциите на европейските пазари

Саудитска Арабия рязко понижи цените на петрола за Европа
228 ~ 2 мин. четене

Рязък спад се отичта в цените на петрола от Саудитска Арабия за Европа. Причината – ход, който може би има за цел да подбие тези на Иран, след като напрежениерто между двете конкурентни държави ескалира, съобщава Wall Street Journal.

Съперничеството на европейските петролни пазари ще продължи и по-късно през тази година и саудитският ход явно си проправя път към тях, защото очакванията са след вдигането на санкциите на Запада, близкоизточната страна да увеличи износа си.

Иран доставяше на Италия и Испания съответно 13% и 16% от петролния си внос през 2012 г., преди ЕС да забрани всички покупки по силата на санкции, свързани с ядрената програма на страната. Вносът на държавите бе изместен от Саудитска Арабия, както и Русия, но Техеран иска да възобнови износа.

Намаляването на цените е факт, след като тази седмица двете производителки на петрол (Иран и Саудитска Арабия) развалиха дипломатическите си отношения или в частност разрива между сунитския и шиитския мюсюлмански свят. Други държави също последваха Саудитска Арабия и прекъснаха или понижиха дипломатическите си отношения с Иран, след като бе подпалено саудитското посолство в Техеран заради екзекуцията на шиитския духовник Нимр ал-Нимр в петролното кралство.

Saudi Arabian Oil Co. - държавната петролна компания на страната, не споменава конфликта в прессъобщението за намаляването на цените на „черното злато”.

Цените на Aramco се определят всеки месец с отстъпка или надценка спрямо различни регионални основни цени, които се покачват или понижават в зависимост от предлагането, търсенето и други фактори, отчитани от пазара. Във вторник компанията заяви, че ще увеличи отстъпката си за суров петрол с 0,60 долара за барел за Северозападна Европа и с 0,20 долара за барел за Средиземноморието за доставките през февруари.

Иран приема ситуацията като начин за конкуриране със завръщането на Иран на петролните пазари. Европейският съюз би трябвало да вдигне ембаргото върху Техеран през следващия месец.

В същото време Саудитска Арабия повиши цената на суровия петрол с 0,60 долара за барел в Азия и я запази без промяна за САЩ.

Въпреки че все още е невъзможно да продава в ЕС, Иран намали основните си цени за Северозападна Европа с 27% през изминалата година.

"Заради петролната ценова война следващата жертва на Саудитска Арабия може да бъде собствената й икономика”, коментират анализатори. 

Подкрепи Economic.bg