Сaудитска Арабия с инвестиция от 10 млрд. долара за Русия

Средствата ще бъдат използвани за проекти в инфраструктурата, търговията, логистиката и селското стопанство

Сaудитска Арабия с инвестиция от 10 млрд. долара за Русия

Държавният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия постигна споразумение за инвестиция от 10 млрд. долара в Русия, подсказвайки сближаването на позициите между Москва и Рияд, пише Financial Times.

Това е най-мащабният договор за преки чуждестранни инвестиции в историята на Русия. „Първите седем проекта получиха предварително одобрение и ние очакваме да постигнем десет сделки преди края на годината“, казва Кирил Дмитриев, главен изпълнителен директор на Руския директен инвестиционен фонд.

Сделката води началото си от меморандума за разбирателство, подписан между двете страни по време на икономическия форум в Санкт Петербург през миналия месец.

От фонда посочиха, че средствата ще бъдат инвестирани в инфраструктурни проекти, търговия, логистика и селско стопанство в продължение на пет години. Също така Дмитриев призова европейските инвеститори да гледат на сделката на Русия със Саудитска Арабия като на сигнал за завръщане. „Европа трябва да продължи да работи с Русия“, допълни той в изказването си.

Коментари: 0