Саудитска Арабия вдигна цените на петрола си след решението на ОПЕК+

Поскъпването бе второ поредно и доста над очакванията

Саудитска Арабия вдигна цените на петрола си след решението на ОПЕК+

Снимка: БТА

Саудитска Арабия повиши цените на петрола си за всички региони ден, след като производителите на ОПЕК+ удължиха историческото намаление на производството с още един месец, за да подкрепят ръста на цените на петрола, предава Bloomberg.

Решението за ценообразуване на юлския износ за Азия е второ поредно увеличение за повечето от категориите, които държавният производител Saudi Aramco продава на най-големия си пазар, показват данните от ценовия лист, видян от медията.

Aramco повиши цените на суровината за Азия с между 5.60 и 7.30 долара за барел, което бе повече от очакваното. Цената за ключовия клас „Arab Light“ за Азия беше увеличена с 6.10 долара.

Според прогнозите в проучване на Bloomberg на осем търговци и рафинерии компанията трябваше да повиши официалното си ценообразуване за юли в Азия с около 4 долара за барел, като отстъпката варираше от 80 цента до 1.90 долара за барел.

Безпрецедентно намаление на продукцията, водено от Саудитска Арабия и Русия, затегна пазарите през май и повиши цените. Заради щетите, нанесени от коронавируса, групата на ОПЕК+ реши в събота да удължи тези съкращения на почти същото ниво до юли, вместо да ги ограничи, както бе планирано. Aramco, която обикновено обявява цените на петия ден на всеки месец, забави своите юлски номера, докато членовете на ОПЕК+ не вземат своето решение.

Европейският петрол от сорт Брент падна с 36% от началото на годината, но възстанови част от загубите си и в петък приключи търговията с над 40 долара за барел за първи път от месец март насам.

Коментари: 0