Съветът за сигурност не можа да се обедини около мерки срещу корупцията

Нито един от членовете на Антикорупционната комисия не се явиха на заседанието на КСНС

Съветът за сигурност не можа да се обедини около мерки срещу корупцията
1044 ~ 2 мин. четене
Консултативният съвет по национална сигурност приключи без общо становище. Това стана ясно от изказванията на участниците в Съвета след края му, предава Nova. Темата на КСНС беше „Резултати от противодействието на корупцията по високите етажи на властта. Необходимост от мерки”. Той беше свикан в разгара на скандалите с евтини апартаменти.

На заседанието не е присъствал нито един представител на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ), въпреки че трябваше да бъде изнесен доклад за дейността ѝ. Председателят Пламен Георгиев е в отпуск по „препоръка“ на премиера Бойко Борисов заради разкритията, че се е сдобил с луксозен апартамент на подпазарни цени. Зам.-председателят ѝ Антон Славчев също бе „хванат“ с подобен апартамент.

Комисията пусна до медиите писмо, в което заяви, че атаката срещу нея идва от двама олигарси и една политическа партия, „за което има 2 млрд. и 200 млн. причини, които могат да мотивират не една политическа партия да направи това“.

„Показали сме политическа воля и морал за борба с корупцията, но декларацията на президента съдържаше внушения, които не кореспондират с реалностите“, заяви д-р Даниела Дариткова, председател на парламентарната група на ГЕРБ. По думите ѝ предложенията по-скоро отговарят на нечии политически интереси. „Ще припомня, че самият член на „БСП за България“ г-н Янков (Красимир Янков – бел. ред.) е казал, че президентът е свикал КСНС по поръчение на Корнелия Нинова. Дори г-жа Нинова накрая гласува да не излезем с общо становище. Подложихме на решение това дали да имаме общо становище и всички гласуваха да нямаме такова“, допълни Дариткова.

„Предложеният проект за решение получихме в момента на заседанието. Нещо, като решение, което трябва да се обсъди в момента и да се приеме задължително. Тази практика на работа на КСНС беше изключително изненадваща за мен като участник за първи път в КСНС. Оказа се, че повечето от абзаците се повтарят с предходно решение на КСНС, посветен на проблемите на корупцията. Имахме и общи решения, че трябва да се направи оценка на въздействието на антикорупционното законодателство“, заяви д-р Дариткова. Тя обясни, че намерението да се анализира дейността на КПКОНПИ е било общо. 

„Бяха отхвърлени от премиера Борисов и управляващите направените от президента Радев и мен предложения за обща декларация. Не се прие да има поправки или нов антикорупционен закон”, заяви Корнелия Нинова. „По отношение на второто ми предложение – за процедура за избор на двама европейски прокурори, които ще работят на територията на България, г-н премиерът ме препрати към Румъния да питам как върви борбата с корупцията там”, заяви още Нинова.

„По отношение на предложението за промяна на правомощията на прокуратурата ми беше отговорено, че по този начин ще бъдат затормозени съдиите”, заяви лидерът на БСП. „Предложеният от президента документ беше отхвърлен от всички, освен мен. Не се стигна до обща декларация”, заяви Нинова.

„БСП и Корнелия Нинова вкараха текстовете, които пряко щяха да им помогнат на предстоящите избори. Това беше неприемливо за всички други”, заяви лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки.
Коментари: 0