Сделката на Microsoft с GitHub роди трима нови милиардери

Всеки от основателите на компанията получава акции в софтуерния гигант

Сделката на Microsoft с GitHub роди трима нови милиардери

Крис Уанстрат с директора на Microsoft Сатя Надела и Нат Фридман

Снимка: Microsoft

Microsoft обяви миналата седмица, че купува платформата за разработка на софтуер GitHub за 7,5 милиарда долара. Това направи автоматично основателите на софтуерната компания милиардери.

Като най-голям акционер, съоснователят и главният изпълнителен директор на GitHub Крис Уанстрат ще получи поне 1.5 милиарда долара в акции на Microsoft. Съоснователят на компанията Том Престън-Вернер ще получи книжа за 1,25 млрд. долара, а Пи Джей Хайет ще получи близо 1 млрд. долара.

GitHub е основана през 2008 г. с цел да създаде възможности за колаборация между разработчиците на софтуер. С течение на годините тя се превърна в едно от най-големите хранилища на код в света. 
Microsoft публикува изявление, в което се казва: "Повече от 28 милиона разработчици вече си сътрудничат в GitHub."

През 2015 г. GitHub направи втори кръг от набиране на финансиране за 250 млн. долара, ръководен от Sequoia. Тя е вторият по големина външен инвеститор в компанията. Andreessen Horowitz е най-големият, с дял от 13,33% на стойност повече от 1 млрд. долара.

Придобиването е много положителна новина за GitHub. През 2014 г. съоснователят Престън-Вернер напусна компанията след разследване на твърдения за сексуален тормоз. Престън-Вернер отрече твърденията. 

През 2017 г. Уанстрат разкри, че възнамерява да се оттегли от длъжността главен изпълнителен директор, веднага след като намери свой заместник. 

След изкупуването вицепрезидентът на Microsoft Нат Фридман ще стане изпълнителен директор на GitHub.
Коментари: 0