Sears обяви фалит

Някога емблема на търговията на дребно, днес компанията има огромни задължения

Sears обяви фалит
Компанията Sears, някогашната икона в търговията, е подала молба за защита от кредитори по силата на член 11 от Закона за фалитите в САЩ, под натиска на огромния си дълг и тежките загуби, предаде Асошиейтед прес.

Sears някога определяше пейзажа на търговията на дребно в Америка, но сега големият въпрос е дали компанията може да бъде жизнеспособна или ще бъде принудена да излезе от бизнеса, затваряйки последната глава в историята на това емблематично име, създадено преди повече от век.

Компанията, която започва дейността си като каталог за търговия по поръчки по пощата през 80-те години на 19-и век, бавно западаше, тъй като изоставаше далеч от другите играчи на пазара и е натрупала през годините огромни загуби. 

Задълженията на компанията, която има над 90 000 служители по света, са над 5 млрд. долара, съобщава BBC.

Операторът на магазините Sears и Kmart е част от компаниите, влезли в нарастващ списък на търговците на дребно, които са обявили несъстоятелност или са ликвидирани през последните няколко години в условията на силно конкурентен климат, отбеляза АП. 

Sears, Roebuck & Company, известна само като Sears, е верига от универсални магазини, създадена от Ричард Сиърс и Алван Рубик в края на 19 век с централен офис днес в Хофман Истейтс, щата Илинойс. Работи в САЩ, Канада и Мексико.

Тя е най-големият търговец в САЩ до 80-те години, преди да бъде изпреварена от Walmart.
Коментари: 0