Седем страхотни дестинации, за които може и да не сте чували

Няма да сбъркате, ако ги включите в някое следващо свое пътешествие

Седем страхотни дестинации, за които може и да не сте чували

Снимка: Pixabay и Wikipedia

Не е нужно да казваме, че светът е голям. Макар да изглежда, че заради глобализацията вече е по-лесно да стигнем до където и да било, има много места, които остават извън радара на туристите.

Ето 7 прекрасни дестинации, които не са особено популярни и може дори да не сте чували за тях, но няма да сбъркате, ако ги включите в някое следващо свое пътешествие.

1. Наошима, Япония


Намиращ се на около 4 часа път с влак от Токио, Наошима е малък остров във вътрешното японско море Сето. Известен е със своето модерно изкуство, архитектура и скулптура. Атмосферата му напомня за Средиземноморието - пясъчни плажове и слънчево време, съчетано с по-спокойни, характерни за провинцията кътчета, където можеш да си уредиш релаксиращо бягство от големите градски райони като Токио и Осака.

Голяма част от изкуството на Наошима е конструирано от корпорацията Benesse, която управлява музеи на изкуството, инсталации и скулптури както на този, така и на съседните острови. Музеите от веригата Benesse са проектирани от добре познатия японски архитект Тадао Андо и включват Музея на изкуствата Чичу, Музея Лий Уфан и всичките сгради на Benesse House комплекса на о. Наошима.

2. Лалибела, Етиопия


Лалибела (преди Роха) е град в Северна Етиопия. Той е второто свещено място в страната след Аксум. Построен е от цар Лалибела с цел да бъде новият Йерусалим след завземането на Йерусалим от мюсюлманите през 12 век. По тази причина част от историческите сгради използват имената и облика на някои йерусалимски сгради. В града са запазени и до днес 11-те скални средновековни църкви. Тяхната архитектура е продължение на аксумския стил. Църквите - все още място за поклонение на коптски християни - са признати за обекти на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

3. Носи Анкао, Мадагаскар


Девствени плажове с бял пясък, кристално чиста вода и невероятна флора и фауна правят това село на остров Мадагаскар зашеметяващо място. Въпреки че исторически е една от най-недокоснатите и труднодостъпни дестинации в света, тя стана много по-достъпна. Наскоро там бе открит и нов екологичен хотел – Miavana, с луксозни помещения и развлечения като гмуркане в търсене на съкровища от корабокрушения.

4. Тегернзее, Германия


Това недокоснато от човешката дейност езеро и старите баварски градове около него могат да се окажат най-добре пазената тайна в Германия. Намира се на по-малко от час извън Мюнхен, и е любимо място за лятната ваканция за богати германци, които идват да се насладят на свежия въздух, пасторалната обстановка и историческите бирени градини като Schlossbrennerei. Живописният маршрут по автомагистралата прави пътешестивето до тук идеално.

5. Кафаяте, Аржентина


Всеки, който планира пътуване до Аржентина, знае Буенос Айрес, Мендоса и Патагония, но какво ще кажете за Кафаяте? Този малък град в живописната долина Calchaquí в Северна Аржентина е дом на най-високите лозя в света. Започнете пътуването си, летейки до Салта, където можете да пазарувате занаятчийски стоки и да откриете гаучото в себе си с конна езда сред лозята.

6. Самарканд, Узбекистан


Самарканд е вторият по големина град в Узбекистан след столицата Ташкент. Той е един от най-древните градове в Централна Азия и задължителна стъпка по Пътя на коприната. Днес това завладяващо място се отваря за света след почти 70 години комунистическо управление. Дом на архитектурни чудеса като джамията Тила Кари и Мадраса (една от най-красивите джамии в света), градът има дълга история на артистичност и майсторство, която все още е жива под формата на красивите местни тъкани.

7. Транг, Тайланд


Архипелагът Транк е само на няколко часа от Краби и Пукет, но тук може да се почувствате далеч от света. Тази неразвита провинция, докосваща Андаманско море, се гордее с невероятни плажове, острови и варовикови планини, да не говорим за невероятните ботанически градини в Тун Кхай. Посетителите трябва да се потопят в местната риболовна култура и да опитат специалитети от морски дарове в района.

Коментари: 0