Седмични загуби за американските индекси

Dow Jones се раздели със 180 пункта

Седмични загуби за американските индекси
Петъчната сесия приключи на червено за водещите щатски индекси, с което S&P500 записа най-губещата си седмица от близо месец насам, а NASDAQ отчете най-голямото си седмично понижение от месец март. 

По-рано през деня стана ясно, че американската икономика е добавила само 134 хил. работни места през септември, което разочарова очакванията за 185 хил. работни места. В същото време безработицата в САЩ достигна най-ниското си ниво от 1969 г. , докато заплатите отчетоха ръст от 2.8% на годишна основа, което оправда очакванията на анализаторите. Разнопосочните данни за пазара на труда тласнаха доходността по американските държавни ценни книжа нагоре, което от своя страна беше основната причина за разпродажбите на акции. Индексът на 30-те сини чипа Dow Jones се раздели със 180 пункта, като в състава книжата на Intel и Caterpillar се отличиха с най-слабо представяне. Пониженията при акциите на технологичните гиганти натежаха на NASDAQ и S&P500, които изостанаха съответно с 1.2% и 0.6%. 

Индексът Cboe Volatility Index (VIX), смятан за най-добрия измерител за несигурността на пазара, достигна 17.36 пункта, най-високото му ниво от 2 юли насам, сочи дневният бюлетин на "Елана Трейдинг". 

Покачващите се лихви на дълговия пазар, както и смесените икономически данни за САЩ доведоха до понижения и на европейските фондови борси. Британският FTSE поведе губещите със спад от 1.35%, следван от DAX и САС, които отстъпиха със съответно 1.08% и 0.95%. Секторът на суровините се представи най-зле в Европа, като завърши търговията с понижение от 2.53% на фона на витаещите опасения от търговска война, след поредната размяна на остри реплики между САЩ и Китай. 

Очаквано несигурността на пазарите тласна много инвеститори към покупки на активи убежища, в резултат на което златото и японската йена записа значително поскъпване. 

Акцентите днес

Икономически данни – Германия

В бедния откъм икономически данни понеделник, инвеститорите ще насочат поглед към резултатите от икономическата активност в Германия. В 09:00 часа българско време ще бъдат публикувани данни за промяната в стойността на индустриалната продукция в страната, като очакванията са тя да отбележи увеличение от 0.5% на месечна база за септември и от 0.1% на годишна база.

Инструменти на фокус

BMW AG - Седмична

Последната седмица на септември акциите на BMW претърпяха обезценяване от близо 9%, след неуспешен пробив на 50-периодната подвижна средна. Понижението беше ограничено от формиралата се подкрепа в зона около 77 евро, където очакваме да последва известен период на консолидация. При задържане на акцията на тези нива и добър бичи сигнал на нискочестотна графика, може да се потърси удачен вход за дългосрочна покупка.

EUR/USD – 6 часова

С покачването на доходността по американските държавни ценни книжа през изминалата седмица, EUR/USD успя да пробие силната подкрепа около ниво 1.1530, която в момента приема ролята на съпротива. Валутната двойка се е устремила към тест на пробива, резултатът от който ще ни даде насока дали щатската валута ще продължи силното си представяне или еврото ще направи опит за обръщане на негативния тренд.

Oil US - Седмична

На седмична графика може да видим как в средата на 2017 година щатският петрол ускорява възходящия си тренд, като през изминалата седмица достигна до нов близо 4-годишен връх. Цената е подкрепяна от 50-периодната подвижна средна, а индикаторът на относителната сила все още не е достигнал зона на прекупен пазар. Тези фактори ни карат да смятаме, че суровината има още потенциал за поскъпване пред себе си, затова очакваме до края на годината да станем свидетели на нов връх около $80 за барел.

Nikkei – Дневна

След кратко задържане над психологическите 24 000 пункта, на дневна графика Nikkei формира обръщащ мечи пин бар, който беше последван от серия понижения. Върха на японския индекс формира дивергенция с индикатора стохастик, което допълнително усили низходящото движение. При вход в къса позиция, следваща подкрепа от пазара може да се очаква или при среща с 50-периодната ЕМА, или при достигане на ниво от 23 000 пункта.
Коментари: 0