Семерджиев: Пръстовите отпечатъци струват на касата 72 млн. лв.

Заради въведената от предишния здравен министър Петър Москов идентификация с пръстови отпечатъци

Семерджиев: Пръстовите отпечатъци струват на касата 72 млн. лв.
3926 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще бъде на дефицит от 57 млн. лв. през първите два месеца от 2017 г. Това каза служебният министър на здравеопазването Илко Семерджиев пред Nova. Според него хвалбите на Москов и на заместника му Ваньо Шарков, че всеки месец Касата спестява по 1 млн. лв. заради въведената от началото на ноември система,  са лъжа.

„Другата седмица събирам шестте страни по делото, за да видим дали можем да постигнем консенсус. Необходима ми е една седмица. Този акт е икономическа нула“, коментира Семерджиев. Според него 5-членният състав на Върховния административен съд (ВАС) ще потвърди санкцията на по-долната инстанция, и в крайна сметка отпечатъците ще бъдат премахнати като средство за регистрация в болниците.

Семерджиев обясни, че е поискал данни от НЗОК и от Министерството на финансите, от които се вижда, че заради нормативния хаос, който е бил създаден за две години, заради наложените допълнителни лимити на болниците и заради системата за пръстови отпечатъци, към януари касата е на дефицит от 52 млн. лв. За февруари се очакват още 20 млн. лв.

„През декември, за да не отчете нарасналите разходи, надзорът на НЗОК, под натиска на Москов, е приел да въведе по-ниски лимити за болниците. През януари са отчетени 52 млн. лв. преразход“, каза Семерджиев. Той добави, че от анализа на Министерството на финансите, което участва в надзора на Касата, през 2017 г. ще бъде отчетен дефицит в размер на 250 млн. лв.

Освен повече разходи, според Семерджиев пръстовите отпечатъци ограничават свободите на българските граждани и на гражданите на ЕС като цяло. „Пръстът не носи здравна информация. Ако имате електронна здравна карта, можете да имате здравно досие. Няма механизъм в ЕС, с който да си покажете пръста и да ви обърнат внимание“, добави служебният министър. Според него с пръстовия отпечатък Москов блокира трансграничния пренос на здравна информация и така блокира възможността българските граждани да получат здравна помощ в ЕС, както и на граждани на държави от ЕС да се лекуват в България.

Семерджиев обвини Москов и неговия екип за хаоса в спешната помощ. От неговите думи става ясно, че нито бившият министър Петър Москов, нито неговият заместник Ваньо Шарков с ресор спешна помощ, нито директорът на Центъра за Спешна помощ Георги Гелев са опитали да използват европейските пари за подобряването на техническото и организационно състояние на системата.

„Единственото, което можем да направим за два месеца, е да раздвижим проекта за инвестиции в спешната помощ. Това са средства от Европейския съюз, които поради некомпетентното административно управление, не е осъществен. Никой не се е протегнал да ги вземе тези пари. А става въпрос за около 80 млн. евро. Това е голяма помощ - за линейки, за техника, за обучение“, добави новият министър.
Подкрепи Economic.bg