Северна Корея изстреля ракета, която се приземи на 370 км от японския бряг

Япония и Южна Корея свикаха извънредни заседания на Съветите за сигурност на двете държави

Северна Корея изстреля ракета, която се приземи на 370 км от японския бряг

Северна Корея отново изстреля балистична ракета, която се е приземила на около 370 км от японския бряг, пише CNBC. Ракетата може да е попаднала в изключителната икономическа зона на Япония. Това заяви на пресконференция в Токио Йошихиде Суга, който заема поста на министър на отбраната и генерален секретар на японския кабинет.

 „Северна Корея изстреля днес балистична ракета. Тя е летяла 45 минути и е паднала в Японско море, предполагаемо, в пределите на японската изключителна икономическа зона. Към този момент няма информация за щети по въздушния и плавателни съдове”, казва той.

Правителството на Япония е свиквало извънредно заседание на Съвета за национална сигурност. На него присъстват министър-председателят Шиндзо Абе, министърът на външните работи Фумио Кишида и Суга.

"Това е явно нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, подобни действия са неприемливи”- казва още Суга. Агенция е Киодо, позовавайки се на правителството съобщи, че това може да е тест на междуконтинентална балистична ракета.

Южнокорейското правителство също свиква заседание на Съвета за национална сигурност. Според южнокорейския началник на щабовете, ракетата е била изстреляна от северната провинция Чанганг около 23:41 местно време.

САЩ потвърждават информацията за засечената балистична ракета. Говорителят на Пентагона Джеф Дейвис заяви, че потвърждава, че е засечена балистична ракета от територията на Северна Корея. „Оценяваме ситуацията и ще имаме повече информация по-късно”, добавя той.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призовава всички страни да предприемат стъпки за намаляване на напрежението на Корейския полуостров и да се върнат към диалог след изтрелването на балистична ракета от Северна Корея. Това съобщи в петък заместник-говорителят на генералния секретар Фархан Хак, коментирайки действията на Пхенян в нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

Той отбеляза, че ООН вече многократно е осъждала ракетните изстрели на Северна Корея. Хак отново подчертава, че генералният секретар призовава всички страни да предприемат стъпки към деескалация на ситуацията и да се върнат към пътя на диалога. 

На 25 юли в CNN излязоха данни на независим източник от Пентагона, според който Северна Корея се готви за пускането на балистична ракета в близките дни. 

Коментари: 0