Северна Македония строи газопровод, за да избегне България

Връзката ще позволи на западната ни съседка да намали доставките на газ през България

Северна Македония строи газопровод, за да избегне България
5158 ~ 1 мин. четене

Северна Македония ще обяви търг за изграждане на 68-километров газопровод между Неготино и Гевгели до края на годината, заяви в четвъртък транспортният министър Благой Бочварски. Тръбата ще свърже със съществуващата инфраструктура Щип-Неготино с гръцката граница, пише SeeNews.

А така Северна Македония ще се свърже с Трансадриатическия тръбопровод (TAP) през Гърция и евентуално ще намали доставките на газ през България, които в момента носят транзитни такси на страната ни.

Очаква се проектът да бъде завършен до две години след разрешението. Още през 2019 г. министърът на икономиката Кочо Ангушев заяви, че в момента страната му получава газ само от България, а новата връзка „ще позволи да имаме повече източници, което ще подобри конкуренцията на цените на газа в нашата държава и позволи този бизнес да се развие у нас“.

Правителството очаква да получи разрешение за строеж на тръбопровода до средата на 2021 г., каза Бочварски в съобщение за пресата.

Той добави, че изграждането на газопровода от Неготино до Битоля и газопровода от Скопие до Гостивар ще бъде завършено през 2021 г.

Подкрепи Economic.bg