Шефът на Goldman Sachs вижда петрол от $30

Пазарната ситуация е коренно променена, според Гари Кон

Шефът на Goldman Sachs вижда петрол от $30

Президентът и главен оперативен директор на Goldman Sachs Гари Кон обяви, че е твърде вероятно петролът да продължи да поевтинява, достигайки границата от 30 долара за барел.

„Вероятно се намираме пред спадащ дългосрочен хоризонт”, заяви банкерът, който е и бивш петролен трейдър, в интервю пред CNBC. Той определи бизнесът със суровини като „много, много устойчив”, тъй като в момента потребителите и производителите на петрол се намират в коренно различни позиции, в сравнение с предишните години.

„Ако си потребител днес и можеш спокойно да се справиш на сегашните нива, то можеш и да си много по-агресивен и в хеджирането откогато и да било преди. От друга страна, ако сте производител и виждате сравнително сериозно покачване от 10-15 долара в рамките на година, е добре да се подсигурите около тези нива”, добавя Кон.

След като поскъпна вчера, американският суров петрол отстъпи тази сутрин (около 8:30 ч. българско време) с 1,45% до 45,56 долара за барел, а сорт Брент – с 1,3% до 48,96 долара. Суровината изгуби близо 60% от стойността си, достигната по време на върха през юни, след като ОПЕК отказа да ограничи добивите в края на ноември. Натиск на котировките оказа и поскъпващата щатска валута.

Коментари: 0