Шефът на Ryanair предупреди служителите за съкращения

А неговата заплата ще бъде \"орязана\" с 50%

Шефът на Ryanair предупреди служителите за съкращения

Снимка: Wikipedia

2594 ~ 2 мин. четене
Шефът на Ryanair Майкъл О'Лиъри предупреди служителите да се подготвят за съкращения на работни места през следващите седмици, като заяви, че авиокомпанията има 1500 пилоти и кабинен екипаж в излишък.

Във видео съобщение до работниците той каза, че съкращенията ще бъдат обявени до края на август, въпреки че не е посочил точен брой  на работните места.

Изявлението му идва, след като авиокомпанията обяви, че ще спре някои полети от следващото лято заради заземяването на самолетите Boeing 737 Max, каквито тя има във флотилията си.

Фирмата също отчете рязък спад на тримесечните печалби в понеделник.

Във видеото, което изтече в Bloomberg, О'Лиъри казва, че Ryanair вече има над 500 пилота и 400 стюардеси в излишък.

Той също така заяви, че до лятото на 2020 г. на компанията ще са необходими 600 души по-малко кабинен екипаж.

Съкращаването на работни места ще бъде „неизбежно“, добави той, но заяви, че авиокомпанията ще направи всичко възможно, за да минимизира загубите.

Говорител на Ryanair потвърди автентичността на видеото, но отказа друг коментар.

Самолетите Boeing 737 Max бяха спрени от полети в световен мащаб заради проблеми си със софтуера след две смъртоносни катастрофи.

През юли Ryanair заяви, че ще бъде принудена да прекрати някои полети и да затвори някои свои бази през следващата година на фона на опасенията, че 737 Max няма да може да лети поне до декември.

Авиокомпанията заяви, че е в преговори с летищата за това кой от центровете й ще претърпи съкращения, и ще говори с персонала и синдикатите си за планираните затваряния.

О'Лиъри изпрати видео съобщението си, след като превозвачът отчете в понеделник 21% спад на печалбата за трите месеца до края на юни, тъй като средната цена на билетите е паднала с 6%.

Тя посочи като аргументи по-високите разходи за гориво, по-слабото търсене и ценовата война.

В понеделник авиокомпанията заяви, че ще намали заплащането на О'Лиъри с 50% до 500 000 евро (457 000 паунда) и ще намали бонуса му до максимум същата сума.

Въпреки това той е получил допълнителни 10 милиона акции - над петте милиона, които вече притежава - от базираната в Дъблин авиокомпания.
Подкрепи Economic.bg